« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
LALALALALALA

Poboljšajte pjevačke sposobnosti i snagu glasa

Redovito vježbajte plitko i duboko disanje, jer bez toga nećete uspjeti unaprijediti način na koji govorite i pjevate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

disanje

,

vježbe

,

pjevanje

,

glas

,

đakovački vezovi

Bilo da pjevate solo, u zboru ili držite govor, vaš glas mora biti jak da bi ga svi čuli. Vježbajte na sljedeći način 20 do 30 minuta barem tri puta na tjedan da biste svojem glasu dali potrebnu snagu.

Obratite pozornost na disanje kad pjevate. Snaga glasa dolazi zahvaljujući korištenju određene količine zraka. Možete pojačati snagu i ton koristeći manje zraka kod dubokih tonova, a više zraka kod visokih tonova. Koristite dijafragmu. Nagnite se prema otraga prilikom vježbanja pjevanja ili govora. Trbuh izbacite naprijed dok udišete prije pjevanja ili govora da biste zagrijali dijafragmu.Vježbajte izgovaranje riječi koje izgovarate ili pjevate. To će vam pomoći da vaš glas čuju svi. Istovremeno ćete poboljšavati ukupne vokalne sposobnosti.

Obratite pozornost koliko intenziteta dolazi iz vašeg prsnog koša. U pjevanju su pluća odgovorna za kvalitetu dubokih tonova. Moguće je da ako više pjevate u dubokim tonovima imate probleme sa pomanjkanje snage u glasu. Vježbajte i visoke tonove da biste to izbjegli. Vježbajte pjevanje u tonu F. Zadržite E ton ovog vokala i osjetite vibracije u pozadini nosa. Počnite visoko i polako, mijenjajte u dublji ton, te pritom osjetite kad se vibracija premjesti iz glave u grudi. Igrajte se sa svojim glasom kad ste sigurni da možete osjetiti spomenuti prelazak vibracija.

A ako se pitate što možete učiniti da poboljšate vaš pjevački glas, evo što možete učiniti:

Jedna stvar koja će vam pomoći da imate bolji pjevački glas je da se pobrinete da vam grlo nikad nije suho, a to se postiže konzumacijom puno vode. Budite oprezni da prije nastupa (bilo koje vrste) ne pijete ništa mliječno jer se tako stvara sluz koja će vam onemogućiti da otpjevate određene tonove. Topli napitci kao čaj su dobri, ali pod uvjetom da nisu prevrući kako ne biste nadražili grlo.

Pjevanje prilikom tuširanja je isto dobro za vaše glasnice jer ste u vlažnoj sredini a tako vaše glasnice ostaju upravo vlažnima. Postepeno vježbajte glasnice. Na klaviru odsvirajte harmoniju i pokušavajte otpjevati točan ton dok ne uspijete. Postepeno vježbajte više i dublje tonove. To će vam pomoći rastegnuti vaše vokalne sposobnosti.

Pokušajte pjevati dok trčite. Ako uspijevate održati visinu glasa prilikom trčanja to dokazuje da imate sposobnost balansiranja tjelesne vježbe, disanja i pjevanja. Na kraju, potražite trenera pjevanja. On će vas natjerati da vježbate redovito, a ujedno ćete imati i profesionalnu podršku. I jedna napomena - prije nego započnete vježbati pjevanje, morate vježbati duboko i plitko disanje.

Izvor: Savjeti-hr.com

13.08.2010. 20:52:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Aleksandar
    18.01.2013. 19:30
    Mene zanima da li ja mogu da "uvezbam" pavanje a da ne idem na casove,nemam nikakvog pevackog iskustva,pavam sa drustvom i na nekim zabavam kada me pozovu??
  2. avatar
    marin
    31.05.2013. 20:50
    mogu li ja to činiti a da nisam u zboru ili u bilo kojem slučaju
  3. avatar
    Nikola
    04.01.2016. 00:57
    Idem na zvjezdice i ovo mi je jako pomoglo kod visokih tonova ( ono za dijafragmu)
Novi komentar
nužno
nužno