« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PRVI DIO

Higijenska sredstva iz kućne radinosti - pasta za zube

Ne želite trošiti brdo novca na sredstva za osobnu higijenu? Ako imate želje i volje, napravite ih sami

Pasta za zube
Pasta za zube (Shutterstock)
Više o

higijena

,

vodikov peroksid

,

sredstva

,

zakon o medijima

,

spisi

,

kopiranje

,

rođeni 2. srpnja

,

Mirnovec

U redu, velika većina nas nema vremena da se zabavlja raznoraznim pripravcima i napitcima i slično tome; jednostavnije je izdvojiti nekoliko novčanica i kupiti sve što nam je potrebno. Naročito kad su higijena i kozmetika u pitanju. Oni koji su financijski bolje potkovani još si mogu priuštiti luksuz biranja između renomiranih svjetskih marki. Bili siromašni ili bogati, rijetki su oni koji razmišljaju od čega se sve sastoje sredstva za osobnu higijenu. Kad biste išli malo dublje istraživati naišli biste na iznenađujuća otkrića. Oni koji ne vjeruju u kvalitetu tvorničkih proizvoda upravo iz straha da sadrže sastojke koji su štetni često su skloni trošenju više novca na takozvane prirodne proizvode. Kako god kome milo. Ali ako zaista želite znati što od higijenskih sredstava sastavljate na sebe i u sebe zašto ih ne biste sami napravili? Mi ćemo vam u nekoliko dijelova predstaviti načine za izradu sresdstava kao što su pasta za zube, dezodorans, parfem, šampon za kosu i tako dalje.

Pasta za zube

Za pastu domaće proizvodnje potrebni su vam 'soda bikarbona' (natrijev bikarbonat) i vodikov peroksid. U velikim količina oboje može biti opasno. Zato ih nemojte gutati. Soda bikarbona, popularni je stanovnik gotovo svake kuhinje; ima blago abrazivno djelovanje i antibakterijska svojstva. A vodikov peroksid skida bakterijske naslage jer se pjeni. Kupite ih u ljekarnama ili drogerijama, pomiješajte i kušajte.

>> Najbolji načini za izbjeljivanje zuba

Biljni glicerin dat će toj mješavini konzistentnost i slatkoću, ali on je potpuno opcionalan. Nadalje, možete dodati i neku aromu. Nekoliko kapi ulja peperminta dat će vašem dahu svježinu. Nije lože dodati i koju kap cimetova ulja. Odaberite sami.

Recept:6 dijelova 'sode bikarbone' : 1 dio biljnog glicerina : 1 dio vodikova peroksida : (nekoliko kapi aromatičnog ulja)

Ako želite tečniju pastu smanjite udio sode. Ako ne želite glicerin, povećajte količinu peroksida. Mjere možete odrediti uz pomoć klasičnih kućanskih pomagala koje nakon korištenja možete sasvim normalno oprati. Dakle, pomiješajte sastojke, kušajte ih da vidite kakvog je pasta okusa. Kombinirajte sastojke sve dok ne dobijete željenu viskoznost i okus. Ne zaboravite da je vodikov peroksid osjetljiv na UV zrake - zato pastu držite podalje od izvora svjetlosti, najbolje u zatvorenoj kutijici. Tube u koje možete spremiti pastu možete kupiti u raznim dućanima (specijaliziranim za kampiranje i boravak na otvorenom u prirodi) ili se možete poslužiti dresir vrećicama (jedini nedostatak je što ih ne možete začepiti, ali ako napravite gušću pastu, problem je riješen).

>> Naučite ispravno prati zube

Ako vam je sve ovo naporno i ako vam se čini da ima previše posla, možete jednostavno umočiti četkicu za zube u sodu bikarbonu i vodikov peroksid i oprati zube. Ili ostati pri starom i pastu kupiti u trgovinama i drogerijama.

13.08.2010. 19:07:00
Novi komentar
nužno
nužno