« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
Djeca posebno osjetljiva

Plivanje u kloriranim bazenima povećava rizik od astme

Znanstvenici tvrde kako klor koji se koristi u bazenima može šesterostruko povećati rizik od dobivanja astme, kao i nekih drugih bolesti poput alergija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

djeca

,

rizik

,

bazen

,

astma

,

klor

Razlog tomu jest što se nusprodukti  iz klorirane vode zadržavaju u zraku, iritirajući dišne puteve i pluća, čime ih čine osjetljivijima na alergije.

Istraživači s Katoličkog sveučilišta u Lovainu, Belgiji, tvrde da je efekt koji klor ima na dišne sustave djece mnogo štetniji nego efekt dima od cigareta. Studija je usporedila zdravstveno stanje 733 tinejdžera u dobi od 13 do 18 godina, koji su regularno koristili klorirane bazene, sa stanjem 114 tinejdžera koji su plivali u bazenima dezinficiranim mješavinom bakra i srebra. Otkrili su da je najveći postotak astme bio kod djece koja su koristila klorirane bazene.

˝Nema sumnje da je klor iz bazena važan čimbenik povezan s epidemijom alergijskih bolesti koje pogađaju zapadni svijet˝ objašnjava profesor Alfred Bernard koji je vodio istraživanje. ˝Vjerojatno nije slučajnost da su zemlje s najvećim brojem obljelih od astme i bolesti dišnih putova one u kojima su bazeni popularan oblik zabave i rekreacije˝ dodaje.

Ipak dr. Elaine Vickers iz Britanske udruge za prevenciju astme tvrdi: ˝Astma se razvija zbog kompleksnog učinka genetskih i faktora okoline, stoga je potrebno pomnije istraživanje da bi smo mogli dovesti u vezu rizik od dobivanja ove bolesti s kloriranim bazenima.˝

˝Plivanje je odličan oblik vježbe za djecu koja pate od astme jer povećava kapacitet pluća, a topao i vlažan zrak zatvorenih bazena manje će potencirati  njene simptome˝ zaključuje dr. Vickers.  

16.09.2009. 17:28:13
Novi komentar
nužno
nužno