« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana
EH, DA...

Plastika ugrožava morske ekosustave

Plastika, materijal koji je revolucionalizirao naše živote i donio mnoge prednosti čovječanstvu, sada predstavlja ozbiljnu prijetnju morskim ekosustavima

Loše!
Loše! (Arhiva)
Više o

plastika

,

morski ekosustavi

Plastika je nevjerojatno izdržljiv materijal koji se razgrađuje stotinama, pa čak i tisućama godina, našao je svoj put do najudaljenijih kutaka oceana, od najdubljih točaka Marijanskog rova do najviših vrhova Mount Everesta.

Utjecaj plastike na oceane

Oceani su posebno ranjivi na plastični otpad. Jednom kada plastika uđe u more, nema granica - valovi i oluje mogu je odnijeti do najudaljenijih dijelova oceana, gdje se akumulira u velike nakupine na otvorenom moru ili se ugrađuje u obale i osjetljive obalne ekosustave. S vremenom se plastika raspada na sve manje i manje komade, dok ne postane manja od zrna pijeska, što čini njeno uklanjanje iz oceana gotovo nemogućim.

Procjenjuje se da plastika doprinosi smrti više od 100.000 morskih sisavaca svake godine. Svake godine čak 12,7 milijuna tona plastike završi u oceanima, što predstavlja ogroman problem za morski život.

Utjecaj plastike na morske vrste

Plastika može utjecati na morske vrste na različite načine, od zaplitanja i ozljeda do gutanja i toksične kontaminacije. Veličina plastike je glavni faktor koji određuje kako će ona utjecati na različite vrste.

Makroplastika

Velika plastika, veća od 20 mm, poput ribolovne opreme, plastičnih boca i prstenova za pakiranje pića, može uhvatiti i zaplesti morske sisavce i ribe, sprječavajući ih da pobjegnu, što obično dovodi do izgladnjivanja, ozljeda i ranjivosti na predatore. Odbačene ribarske mreže također mogu ugušiti i oštetiti koraljne grebene, sprječavajući njihov zdrav rast.

Mezoplastika

Manji, ali još uvijek vidljivi komadi plastike, između 5 i 10 mm, poput plastičnih peleta i fragmenata razlomljene veće plastike, mogu plutati na površini vode i biti zamijenjen za hranu od strane morskih ptica i drugih morskih vrsta, što s vremenom dovodi do gušenja, izgladnjivanja i toksične kontaminacije.

Mikroplastika i nanoplastika

Mikroplastika, manja od 5 mm, i nanoplastika, mikroskopske čestice, nevidljivi su golom oku, što ih čini lakim za gutanje od strane morskih životinja. Oni također imaju sposobnost adsorpcije toksina, koji se mogu prenijeti na masna tkiva organizma koji ih proguta. Budući da su mikroplastika i nanoplastika relativno novo otkriće, njihovi dugoročni učinci tek trebaju biti utvrđeni.

31.07.2024. 07:51:00
Novi komentar
nužno
nužno