« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana
NARAVNO

Tko najbolje sanira klimatske promjene? Priroda, naravno!

Rješenja utemeljena u prirodi znatno su jeftinija i učinkovitija od tehnoloških odgovora na klimatsku krizu

Samo je treba pustiti na miru...
Samo je treba pustiti na miru... (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

priroda

Rješenja klimatskih problema inspirirana prirodom financijski su isplativa metoda ublažavanja klimatskih opasnosti. Nadalje, rješenja inspirirana prirodom nisu ništa manje učinkovita od inženjerskih rješenja sanacije klime. Javni programi glavni su izvor financiranja klimatskih rješenja inspiriranih prirodom.

Prema podacima meta-analize koja će u cijelosti biti objavljena u listopadu ove godine te prema podacima Europske komisije prikupljenima za ovu studiju, u EU je uloženo više od 200 milijuna eura u rješenja inspirirana u prirodi u razdoblju između 2016. - 2020., a još toliko se planira uložiti kroz Zeleni plan i Horizon fond u budućnosti.

Brojne analize

Za potrebe meta-analize autori Marta Vicarelli i suradnici pregledali su više od 20.000 recenziranih studija na engleskom jeziku od kojih je čak 71 posto pokazalo da su rješenja inspirirana prirodom "dosljedno isplativ pristup ublažavanju opasnosti". Preostalih 24 posto studija pokazalo je da su ova rješenja isplativa "pod određenim uvjetima".

Rješenja inspirirana prirodom su, primjerice, održavanje i novo sađenje šuma mangrova u tropskim krajevima koje čiste rijeke, održavaju ribe i omogućuju ribolov i sl. Od studija koje su proučavale prirodna i tehnološka rješenja, 65 posto studija pokazalo je da su prirodna rješenja "uvijek učinkovitija" od tehnoloških, 24 posto studija pokazalo je da su prirodna rješenja "djelomično učinkovitija". Nijedna studija, međutim, nije pokazala da su tehnološka i inženjerska rješenja učinkovitija od prirodnih! Brojna prirodna rješenja prepoznaju i nacionalne, nadnacionalne i relevantne međunarodne institucije.

Važnost ekosustava

Rješenja utemeljena u prirodi opisuju razvoj i korištenje prirode (bioraznolikosti) i prirodnih procesa za rješavanje različitih socioekoloških pitanja. To uključuje ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu, pitanja ljudske sigurnosti kao što su sigurnost vode i hrane te smanjenje rizika od prirodnih katastrofa. Na primjer, prirodni sustavi za prilagodbu klimatskim promjenama mogu uključivati prirodno upravljanje poplavama, obnavljanje prirodne obrane obale i pružanje lokalnog hlađenja. Cilj je da otporni ekosustavi pruže rješenja za dobrobit društava i bioraznolikosti.

Rješenja inspirirana prirodom naglašavaju održivo korištenje prirode u rješavanju povezanih ekoloških, društveno-ekonomskih izazova. NBS nadilazi tradicionalna načela očuvanja bioraznolikosti i upravljanja "ponovnim fokusom" rasprave na ljude i posebno integrirajući društvene čimbenike kao što su dobrobit ljudi i smanjenje siromaštva, socioekonomski razvoj i načela upravljanja, stoji na Wikipediji.

30.07.2024. 11:12:00
Novi komentar
nužno
nužno