« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
NAVALITE NA ZDRAVLJE

Piskavica - superhrana koja će vas zaštititi od prehlade

Brojna istraživanja pokazala su da konzumacija sjemenki piskavice ima nevjerojatno pozitivno djelovanje na zdravlje

Sjemenke piskavice
Sjemenke piskavice (Wikipedia)
Više o

zdravlje

,

prehlada

,

prevencija

,

superhrana

,

piskavica

Zaboravite na paracetamol ako vas muči prehlada. Rješenje vaših problema mogla bi biti Trigonella foenum graecum ili, kako se kod nas zove, piskavica. Nutricionisti obožavaju ovu biljku koja je inače vrlo uobičajen sastojak indijske kuhinje. Ona je svojevrsni zimski eliksir čije antivirusne moći ne ublažavaju samo prehladu i gripu, već sprječavaju nastanak njihovih simptoma.

Kad govorimo o najčešće korištenim dijelovima biljke mislimo na sjemenke koje se smatraju sjajnim začinom. Biljka je veličine 60 centimetara i ima trodijelne listove u obliku djeteline. Njen plod je ustvari mahuna s velikim brojem sjemenki koje su, dakle, najljekovitiji dio. Sjemenke su veličine tri do pet milimetara, svijetlosmeđe ili žućkasto sive boje i kad se stave u vodu jako brzo nabubre, a vrlo su aromatična mirisa.

Sjemenke sadrže brojne enzime, aminokiseline, nešto masnih kiselina i bjelančevine zatim steroidne saponine u prirodnom obliku, diosgenin te furostanolne glikozide. Brojna istraživanja pokazala su da konzumacija sjemenki ima nevjerojatno pozitivno djelovanje na zdravlje - uzimanjem 50 grama piskavice na dan tijekom malo više od dva tjedna smanjuje se razina kolesterola u krvi za 25 posto.

Nadalje, jedna od steroidnih peptina ima antivirusna, antimikrobna, antiflogistička i kardiotonička svojstva. U tradicionalnoj medicini koristila se za probleme s dišnim putovima, dijabetes, povišeni kolesterol i u tretmanima mršavljenja, a nerijetko i za poticanje laktacije.

U najnovijem istraživanju koje je potvrdilo sjajna antivirusna svojstva sjemenki piskavice sudjelovalo je 20 volontera, deset sa simptomima prehlade i deset zdravih osoba koji su bili kontrolna skupina. Oni su dva puta tjedno konzumirali količinu od pola žlice sjemenki umiješanih u curry.

Bolesni volonteri ubrzo su prijavili da se osjećaju puno bolje, da simptomi prehlade i infekcija slabe (manje im je curilo iz nosa, manje su kašljali i kihali, grlo ih više nije boljelo niti su osjećali umor). Istraživanje je proveo Gurpareet Bains, inače anglo-indijskog porijekla i autor knjige Indijska superhrana (Indian Superfood).

Jedan od načina za konzumiranje sjemenki je i macerat od 10 do 15 grama ploda piskavice. Dakle, uzmete sjemenke piskavice, stavite je u litru hladne vode da odstoji četiri sata. Cijelu smjesu, znači i sjemenke i tekućinu zatim podijelite u tri do četiri doze i konzumiratjte tijekom dana.

21.09.2012. 11:46:00
Novi komentar
nužno
nužno