« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 16 godina i 6 mjeseci
VJEŽBOM DO ZDRAVLJA

Pilates i PMS

Stručnjaci tijekom ‘onih dana u mjesecu’ preporučuju umjereno vježbanje, i to tri do pet puta tjedno, kako bi se ublažili simptomi uzrokovani predmenstrualnim sindromom

Više o

pilates

,

PMS

Svaki se mjesec mnoge žene u predmenstrualnom razdoblju susreću s problemima koji ometaju njihovo normalno funkcioniranje. Promjene raspoloženja, nervoza, depresija, smetenost, zaboravljivost, žudnja za određenom hranom, osjetljivost dojki, nadutost, grčevi, umor, bol u donjem dijelu leđa, bol u donjem dijelu trbuha – sve su to simptomi predmenstrualnog sindroma.

Predmenstrualni sindrom (PMS) je poremećaj najvjerojatnije uzrokovan ometanjem međudjelovanja hormona progesterona i estrogena, a podrazumijeva grupu somatskih i mentalnih simptoma koji se javljaju ciklički, isključivo u predmenstrualnoj fazi. Pogađa do 80% žena u određenom životnom razdoblju, dok je kod nekih (3 - 8 %) toliko izražen da čak ometa svakodnevne aktivnosti.

Always i dm u suradnji sa stručnjacima organizirali su događaj posvećen edukaciji o ublažavanju tegoba uzrokovanih PMS-om pod nazivom ‘Ravnoteža duha i tijela uz Always’, gdje smo imali priliku čuti savjete više fizioterapeutkinje Snježane Vojvodić Schuster, nutricionistice dr. sc. Darije Vranešić Bender te verificirane instruktorice pilatesa Asje Petersen, a sve to pod vodstvom Nikoline Pišek. Korisno je znati kako se simptomi PMS-a mogu ublažiti vježbanjem i pravilnom prehranom te vam donosimo pregled savjeta koje smo čuli.

Snježana Vojvodić Schuster, viša fizioterapeutkinja, objasnila je da su odmor i redovite vježbe relaksacije cijelog tijela, ili pak parcijalnih bolnih dijelova, vrlo važni i korisni. Za smanjenje napetosti i bolova u zdjeličnom obruču preporučuje vježbe mobilizacije zdjelice, ali i vježbe istezanja u kombinaciji s masažom donjeg dijela leđa.

SJAJNO RJEŠENJEAsja Petersen, začetnica pilates tehnike u Hrvatskoj i verificirana instruktorica smatra da je pilates sjajno rješenje za ublažavanje mnogih simptoma PMS-a.

Od nutricionistice Darije Vranešić Bender saznali smo više o prehrani koja može biti djelotvorna u ublažavanju simptoma PMS-a. Savjetuje uravnoteženu prehranu s povećanim unosom žitarica, povrća, voća i smanjenom konzumacijom soli, šećera, alkohola i kofeina.

Objasnila je i zašto imamo tako izraženu želju za slatkim. U našem tijelu dolazi do promjena razine šećera u krvi zbog pojačane aktivnosti inzulina prije menstruacije. No treba znati da uzimanje čokolade i slatkiša neće umanjiti simptome PMS-a, nego je tada bolje posegnuti za složenim ugljikohidratima (integralne žitarice, mahunarke, svježe voće i povrće) koji se sporije razgrađuju te je razina šećera dulje stabilna. Simptomi se mogu ublažiti unosom određenih vitamina i minerala.

Preporučuje se konzumacija hrane bogate kalcijem, vitaminom D, magnezijem, vitaminom B6 te vitaminom E. Svakako treba izbjegavati namirnice poput kofeina, alkohola i soli.  

Piše: Ines Legović
19.02.2008. 18:44:42
Novi komentar
nužno
nužno