« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
BOLJE OD SLATKIŠA

Pića protiv stresa

Nakon dugačkog i stresnog dana pametnije se opustiti uz zdravo piće nego grickalice i slatkiše

Pića protiv stresa
Pića protiv stresa (Shutterstock)
Više o

piće

,

mlijeko

,

stres

,

opuštanje

Došli ste kući nakon napornog radnog dana. Iscrpljeni ste, a pred sobom imate još obaveza i stres vam jednostavno ne da mira. Umjesto da posežete za nezdravim sokovima ili slatkišima koji će vas samo učiniti još nervoznijima, pokušajte s pićima koja smiruju i daju novu energiju:

>>Hrana kojom se pobjeđuju stres i tjeskoba

1. Čaša mlijeka - sadrži triptofan koji metabolizmom izgrađuje serotonin i tako daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Mlijeko je osim toga bogato kalcijem, magnezijem i kalijem koji pridonose smanjenju krvnog tlaka.

2. Šalica vrućeg kakaa - topla pića povećavaju tjelesnu temperaturu i stvaraju osjećaj ugode koji se očituje i u mozgu. Važno je da koristite pravi kakao, a ne razne mješavine s puno šećera.

3. Crni čaj - istraživanje Sveučilišta College London pokazalo je da četiri šalice crnog čaja na dan kroz razdoblje od šest tjedana smanjuju razinu kortizola, hormona koji se luči za vrijeme stresa i uzrokuje psihičke i fizičke tegobe.

>>Što jesti ovisno o raspoloženju

4. Zeleni čaj - bogat teaninom koji povećava sposobnost učenja i koncentraciju, smiruje živce i napetost, pogoduje sniženju krvnog tlaka te ublažava simptome PMS-a. Prema nekim istraživanjima utječe i na stvaranje dopamina, "hormona euforije".

5. Čaša hladne vode - povoljno djeluje na krvožilni sustav, odnosno prokrvljenost te stimulira endorfine koji stvaraju osjećaj sreće i zadovoljstva. Savršena kombinacija za opuštanje je čaša hladne vode uz kratku šetnju na svježem zraku.

14.10.2010. 12:00:00
Novi komentar
nužno
nužno