« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
EHHH...

Pet prikrivenih sastojaka koji definitvno debljaju

Bez obzira na to koliko se jako trudimo, teško se snaći kad čitamo deklaracije na određenim vrstama hrane

Trebali bi jesti ovo...
Trebali bi jesti ovo... (Arhiva)
Više o

namirnice

,

debljanje

Pokušavate smršaviti ili se hraniti zdravije? E pa, nije to lako, jer takve zavaravajuće deklaracije mogu vas obeshrabriti. Pogotovo zato što neke vaše omiljene namirnice mogu sadržavati skrivene sastojke od kojih se možete udebljati ako ih redovito konzumirate.

Hidrogenirana ulja i transmasne kiseline - hidrogenirana ulja teško se mogu spaziti na deklaracijama proizvoda. Kako biste ih pronašli, provjeriti koliko je transmasnih kiselina korišteno. "Hidrogenirana ulja i trans masti su skrivene u različitoj hrani. Neki maslaci od kikirikija sadrže dodatno hidrogenirana ulja kako se ne bi razdvajali. Te transmasne kiseline mogu uzrokovati više upala u tijelu nego zasićene masne kiseline. Važno je čitati deklaracije i limitirati unos hrane bogate hidrogeniranim uljima", kaže stručnjakinja za EatThis.

Rafinirano brašno - rafinirano brašno može biti riskantana namirnica jer može biti označena s raznim nazivima. "Postoji više naziva za rafinirano brašno poput bijelo brašno, obogaćeno brašno i pšenično brašno. Iz tih brašna se miču vlakna kako bi bili brzi i laki za probavu. Baš kao šećeri i oni povećavaju razinu šećera u krvi", objašnjava nutricionistkinja.

Različite vrste šećera - šećer dolazi u različitim oblicima i često se to ne naziva šećerom na deklaracija. Zato je bitno znati što tražite sljedeći put kad ste u supermarketu. "Šećer je u svemu. Toliko je različitih naziva za šećer na deklaracijama poput fruktozni kukuruzni sirup, dekstroza, frutkoza, skroza i mnogi drugi. Oni se svi brzo probavljaju, što može uzrokovati povišeni šećer u krvi. Kad se hrana bogata šećerima konzumira često, to može voditi pretilosti", kaže nutricionistkinja.

Sirup od riže - sirup od riže često se koristi kao zaslađivač. "Iako ovo ne zvuči kao sastojak koji bi trebao izazivati brigu, zapravo je to samo šećer. Previše šećera u prehrani može doprinijeti debljanju, s obzirom na to da se radi o izvoru kalorija koji vam ne pomaže da se osjećate sito", kaže nutricionist.

Svinjska mast - mast se može pronaći u različitoj hrani, poput zapečenog graha ili mnogim pekarskim proizvodima. "To je izvor zasićenih masnih kiselina. Ne samo da ima puno kalorija nego zasićene masne kiseline u masti mogu biti štetne ako se konzumira velika količina", ističe nutricionist.

26.05.2022. 15:02:38
Novi komentar
nužno
nužno