« Žene
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
RAJEVI

Pet najboljih zemalja za žene na svijetu

Ako ste žena, najbolje bi vam bilo otići u neku skandinavsku zemlju

Island je prava zemlja za žene
Više o

žene

,

ravnopravnost spolova

,

najbolje zemlje za život

Svake godine Nielsen objavljuje rezultate istraživanja o razlikama između spolova, mjereći četiri glavne karakteristike neke zemlje kako bi se odredilo koja je najbolja za život ako ste žena.

Prvi je kriterij ekonomska ravnopravnost i mogućnost napredovanja, drugi je mogućnost obrazovanja, treći zdravlje (koji mjeri dugovječnost i stope smrtnost), a četvrti politička snaga.

Nakon ocjenjivanja 135 zemalja, na prvo je mjesto zasjeo Island koji je na skali od 0 do 1 dobio impresivnih 0.8530. Slijedi ga Norveška s faktorom 0.8404, dok je na trećem mjestu Finska s  0.8383.

Četvrta je Švedska, koja je zaradila faktor 0.8044, a peto mjesto pripalo je, vjerovali ili ne, Irskoj s faktorom 0.7830.

Apsolutna dominacija skandinavskih zemalja ne predstavlja preveliko iznenađenje jer se i inače nalaze na vodećim mjestima, no uobičajena slika Irske kao konzervativne zemlje u kojoj žene samo kuhaju i rađaju djecu očito se znatno promijenila u zadnjih nekoliko godina.

Hrvatska se u ovom izvještaju nalazi na 50. mjestu s faktorom 0.701, s odličnim rezultatima u drugom i trećem kriteriju, zdravlju i obrazovanju, dok je po kriteriju politike potpuno podbacila.

21.11.2011. 08:13:00
Novi komentar
nužno
nužno