« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci
SAVJETI

Par savjeta za čuvanje voća i povrća

Bacanje hrane je danas veliki problem, ali pomoću ovog korisnog trika možete ga svesti na minimum

Kako ih sačuvati dovoljno dugo?
Kako ih sačuvati dovoljno dugo? (Arhiva)
Više o

voće

,

povrće

,

rok trajanja

Voće i povrće vam često truli? Ako ga ne pojedete na vrijeme, sigurno se negdje u pozadini skriva stari luk... i to on i smrdi i radi probleme.

No, ako imate nekoliko staklenki koje bespotrebno stoje u ostavi (ili bilo koju veliku staklenu posudu) i malo vode, ovim super jednostavnim trikom možete odgoditi kvarenje.

Celer - bez obzira radite li sok od celera ili ga umačete u humus, celer je izvrstan lagani zalogaj koji vam treba biti pri ruci. Nažalost, prilično brzo postane mekan i mlitav. Da se to ne dogodi, treba odrezati samo dno peteljki i prerezane krajeve stavite u čašu s nekoliko centimetara vode. kako bi što duže ostao svjež i hrskav svakih par dana promijenite vodu.

Krumpir - ljudi koji su navikli držati veće količine hrane kod kuće vole pojednostaviti postupak kuhanja. Ako znate da ćete sutra jesti krumpir i želite krenuti s pripremom, oguljeni krumpir možete čuvati u vodi do 24 sata (a da ne posmeđi). Odvojite neko vrijeme da ih ogulite i izrežete dan prije, stavite pripremljeni krumpir u posudu s poklopcem i potpuno ga potopite u vodu. Kad ih budete spremni koristiti sljedeći dan, ocijedite ih, brzo isperite i pripremite po želji.

Mladi luk i poriluk - volite svježi mladi luk i poriluk, ali mrzite kako brzo propadnu? I oni će trajati puno duže ako ih pohranite u vodu, a ne da ih samo ostavite u hladnjaku. Uklonite sve gumice koje drže svežanj zajedno i stavite mladi luk ili poriluk u čašu s oko centimetar vode. Možete ih i labavo prekriti običnom vrećicom radi dodatne zaštite. Kao i uvijek, mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.

Mrkva - mrkvu je najbolje potpuno potopiti u vodu kako bi dulje ostala svježa. Cijeloj mrkvi prvo odrežite lisnati dio s vrhova (isisava vlagu), ali nemojte ju guliti. Stavite ih u spremnik dovoljno velik da voda u potpunosti pokrije mrkvu - bilo da leži u staklenoj ili plastičnoj posudi za skladištenje hrane ili stoji uspravno u velikoj staklenki ili vrču. Konkretno s mrkvom, izdržat će puno dulje u spremniku s poklopcem, iako to nije posve potrebno. Povremeno treba promijeniti vodu.

Šparoge - šparoge također imaju jako kratki rok trajanja.  No, ako odrežete drvenaste krajeve, izlažući unutarnju peteljku, šparoge mogu upiti vodu zadržavajući je dulje svježom. Prerezane krajeve stavite u čašu s malo vode, a opet, pazite da povremeno mijenjate vodu.

Ono što je najvažnije u cijeloj priči - kad tako započnete čuvati svoje voće i povrće, zaštedjet ćete značajno... pa ono, budite pametni ;).

31.08.2023. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.08.2023. 17:59
    sad su vrucine treba se paziti hrana se kvari
  2. avatar
    armando
    31.08.2023. 17:59
    sad su vrucine treba se paziti hrana se kvari
Novi komentar
nužno
nužno