« Film
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
svečano u sc-u

Otvoren 6. Zagreb film festival

"Zagreb" Oktavijana Miletića zapeo u pošti na povratku s restauracije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Šime Šokota/CROPIX)
Više o

Zagreb Film Festival

,

Boris T. Matić

,

ZFF

Belgijskim filmom "Rumba" večeras je u prepunom Kinu Studentskog centra otvoren 6. Zagreb film festival (ZFF), u sklopu kojeg će se u programu konkurencije natjecati pedesetak dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova.

Festival je trebao otvoriti nedavno pronađeni i restaurirani film "Zagreb" Oktavijana Miletića kojeg je Miletić snimio 1943. za njemačke producente, no, kako je objasnio direktor ZFF-a Boris T. Matić, "film se ponovno izgubio na putu do hrvatskih gledatelja, ovaj put u bespućima međunarodnog poštanskog prometa".

Taj kratki film s djelićima zagrebačke svakodnevice iz doba NDH nikada nije prikazan u kinima. Do pada Trećeg Reicha čuvan je u Njemačkoj, potom je kao ratni plijen odnesen u SSSR, a tek je 1990. vraćen u Berlin.

Matić je rekao kako će Miletićev film svoju zakašnjelu svjetsku premijeru imati tijekom Festivala, u sklopu kojeg će se, u sedam različitih filmskih programa, ukupno prikazati više od osamdeset filmova iz tridesetak zemalja.

Otvorivši festival, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je uvjerenje da će ove godine na ZFF-u pobijediti uistinu najbolji film, s obzirom, naglasio je, da su u sva tri žirija isključivo žene. Najavio je da bi Zagreb prije ljeta iduće godine trebao dobiti još jedno mjesto za prikazivanje filmova, odnosno da će s radom početi ljetna pozornica na Tuškancu.

Za nagradu "Zlatna kolica" na Zagreb film festivalu natjecat će se 11 dugometražnih, 15 kratkih igranih, 12 dokumentarnih te 10 novih hrvatskih filmova programa "Kockice".

Novi program "Film@CRO" donosi izbor slavnih filmova snimanih u Hrvatskoj, među ostalima, filmove "Limeni Bubanj", "Winettou: Blago u srebrnom jezeru", "Proces", "Sofijin izbor" te Murnauov "Financije velikog vojvode".

U programu "Velikih 5" s hitovima europskih kinematografija koji su imali oko milijun gledatelja, prikazat će se francuska ekranizacija Beigbederove knjige "129,90", španjolski "Mataharis", britanski "Rambow sin", talijanski "Saturn u opozitu" i njemački "Val"."Matineje" će prikazivati premijerne hit-naslove, a sponzorska "Vip Bibijada" besplatno filmove za djecu.

Prvi film na Festivalu, tragikomediju "Rumba" predstavili su uoči projekcije Fiona Gordon i Dominique Abel, koji su s Brunom Romyjem ujedno scenaristi i glumci u filmu. Taj belgijsko-kanadsko-francuski umjetnički trojac s kazališnim i cirkuskim iskustvom prije tri je godine nagrađen na ZFF-u za svoj prvijenac, film "Ledenjak" .

Ovogodišnji Zagreb film festival završava 25. listopada. (hina/metro-portal)

19.10.2008. 22:38:05
Novi komentar
nužno
nužno