« Film
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Sevdah o rodama

Edo Maajka predstavlja Hrvatsku na Prix-Europi u Berlinu

Fotografija vijesti

Višestruko nagrađivani 52-minutni dokumentarni film Edo Maajka-Sevdah o rodama (Dokumentarni program HTV-a), scenarista i redatelja Silvija Mirošničenka predstavljati Hrvatsku na uglednom festivalu Prix-Europa  koji se odvija od 18.10 do 25.10 u Berlinu. Film je na programu 23.10 a festival je radnog karaktera pri čemu autori filmova analiziraju i ocjenjuju dokumentarce.

Ovo je treći Mirošnicenkov nastup nakon Prix-Europa 2002/3 (Snovi na peronu djetinjstva, Čuvar tegljača). Specijalni gosti festivala su finska glumica Kati Outinen poznata iz filmova Akija Kaurismäkija, Christian Dezer sa ZDF-a  kao i Charlotte Hellström švedska montažerka zaposlena na nacionalnoj televizijskoj postaji SVT. Charlotte Hellström ujedno je i članica žirija u kategoriji TV Documentary u sklopu koje se prikazuje dokumentarac o Edi Maajki, a konkurenti su mu dokumentarci renomiranih redatelja kao što su Jiri Svoboda (Češka), Alina Rudnitskaya (Rusija), Paul Jenkins (Francuska). Na otvaranju festivala svirat će rumunjska glazbena atrakcija Miss Platinum čiji je glazbeni izraz ,,Balkan-Bet susreće Hip-Hop i Soul osvojio Europu.


 
 redatelj Silvije Mirošničenko 

Prije prikazivanja u Berlinu na Prix-Europa, dokumentarac će se prikazati 17. i 18. 10 u Pragu na poznatom festivalu MOFFOM (Music on Film / Film on Music). Članovi žirija su američki dokumentarist Kevin J. Fitzgerald (osnivač američkog Hip-Hop Film Festivala), njemački producent i glazbenik Alexander Hacke (član sastava Einstürzende Neuebauten) i drugi.

Dokumentarac je na prošlogodišnjem Festivalu glazbenog i rock filma DORF u Vinkovcima osvojio nagradu za najbolji film, Danima hrvatskog filma 2008 nagradu za najbolju montažu, a na Liburnija film festivalu 2007 nagradu publike. Prikazan je na Motovun film festivalu 2007, ZagrebDoxu 2007, Pula film festivalu 2008, Unerhoert Film Festivalu u Hamburgu i na mnogim drugim festivalima.

15.10.2008. 23:36:10
Novi komentar
nužno
nužno