« Seks
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
BESKONAČNI UŽITAK?

Orgazam otvara nepoznato stanje svijesti

Unatoč tome što je orgazam univerzalni ljudski fenomen, još uvijek ne znamo mnogo o njemu

Orgazam je čudo
Orgazam je čudo (Arhiva)
Više o

seks

,

mozak

,

orgazam

,

svijest

,

najbolji orgazam

Procjenjuje se da svaka četvrta žena u SAD-u ima poteškoća s postizanjem orgazma, dok je između 5 I 10 posto frigidno. No s preciznim podacima koji objašnjavaju što se događa tijekom ovog iskustva, moguće su neke opcije liječenja koje bi mogle pomoći.

Barry Komisaruk sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyu, i kolege, analiziraju mehanizme koji potiču seksualno uzbuđenje. Na taj način, ne samo da su otkrili više od jednog puta do orgazma, već i sasvim novu vrstu svijesti - otkriće koje može dovesti do novih metoda ublažavanja boli.

>>Kako produljiti ženski orgazam>>

Komisaruka zanima vremenski tijek orgazma, a posebice vrijeme kada područje mozga po imenu predfrontalni korteks postaje aktivno. On je smještan u prednjem dijelu mozga i odgovoran je za aspekte svijesti, poput samoprocjene i razmatranja nečega iz perspektive druge osobe.

Komisarukov tim nedavno je otkrio povećanu aktivaciju predfrontalnog korteksa tijekom ženskog klimaksa, nešto što još nije viđeno u prijašnjim studijama orgazma. Zanimljivo, ali ovo je također bio slučaj kod individualaca koji mogu postići orgazam samo razmišljanjem. S obzirom da su mašta i zamišljanje često dio seksualnog iskustva, Komisaruk i kolege su se zapitali nije li predfrontalni korteks ključni faktor u psihološkoj reakciji na maštu. Sugeriraju da povećana aktivacija može reflektirati maštu, ili možda neke kognitivne procese koji pomažu kontrolu direktne regulacije moždanih psiholoških funkcija, tj. našeg vlastitog užitka.

>>G točkom do savršenog orgazma>>

Ipak, kada su Janniko Georgiadis, sa Sveučilišta Groningen u Nizozemskoj, i kolege proveli slične eksperimente otkrili su da je ista regija mozga "isključena" tijekom orgazma. Točnije, uvidjeli su deaktivaciju jednog područja predfrontalnog korteksa po imenu orbifrontalni kotreks. Georgiadis sugerira da je orbifrontalni korteks osnova seksualne kontrole, i možda samo njegovim gašenjem orgazam može biti postignut. On sugerira da ova deaktivacija može biti očit primjer "izmijenjenog stanja svijesti", koje još nije zabilježeno tijekom bilo koje druge vrste aktivnosti.

"Ne smatram da orgazam gasi svijest, ali ju mijenja. Kada pitate ljude kako doživljavaju orgazam, opisuju osjećaj gubitka kontrole", objašnjava Georgiadis. On sugerira da orgazam možda nadilazi sustave koji obično dominiraju pažnjom i ponašanjem. "Nisam siguran da je ovo izmijenjeno stanje nužno potrebno za postizanje više užitka ili samo neka nuspojava", dodaje. Moguće je da nesposobnost gašenja orbifrontalnog korteksa i ulaska u izmijenjeno stanje može biti razlog zašto neki individualci ne mogu postići orgazam.

>>Ženski orgazam aktivira čak 30 centara u mozgu>>

Može postojati jednostavno objašnjenje razlika između Georgiadisovog i Komisarukovog eksperimenta - oni predstavljaju dva različita puta do orgazma, koja aktiviraju različite metode. I dok su volonteri u Komisarukovoj studiji sami mastrubirali kako bi došli do orgazma, one u Georgiadisovoj su stimulirali njihovi partneri. "Moguće je da postoje razlike između osobe koja pokušava zamisliti seksualno uzbuđenje, za razliku od one koja ga prima od partnera", dodaje Georgiadis.

05.02.2013. 23:02:00
Novi komentar
nužno
nužno