« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BOGATI MASTIMA

Orasi pomažu u borbi protiv raka prostate

Istraživanje na miševima je pokazalo da orasi usporavaju rast tumora za 30 do 40 posto, a smanjuju i razinu proteina povezanog s rakom prostate

(Shutterstock)
Više o

rak prostate

,

tumor

,

orasi

,

orah

Novo istraživanje pokazalo je da orasi mogu pomoći u usporavanju napredovanja raka prostate. Studija objavljena na sastanku Američkog kemijskog društva provedena je na miševima i pokazala je da orasi odlično utječu na više gena koji su povezani s kontroliranjem rasta tumora.

Kako kaže voditelj sudije Paul Davis, znanstvenik s David centra za rak, ovo istraživanje pokazuje kako su orasi ipak zdravi, iako su bogati masnoćama. Kad su ispitani miševi koji su imali rak prostate hranjeni orasima, rast tumora je usporen, a znanstvenici se nadaju da bi to moglo vrijediti i za ljude.

Znanstvenici su utvrdili ne samo da se napredak raka smanjio za 30 do 40 posto, već i da su miševi u krvi imali niže razine proteina IGF-1 koji se povezuje s rakom prostate.

Već su mnoga prijašnja istraživanja pokazala da konzumiranje oraha, koji su bogati omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

12.04.2010. 00:53:00
Novi komentar
nužno
nužno