« Život
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
PRAVE INFORMACIJE

Ono smo što jedemo? Činjenice i fikcija

Kakva je veza između zdravlja i hrane, i što se krije iza mitova koji su se ustalili u kolektivno vjerovanje

(Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

alergije

,

jaja

Jaja povišuju kolesterol (krivo) - jaja mogu povisiti nivo kolesterola u krvi, no on se vraća u normalu poslije nekoliko sati.

Sve reakcije na hranu su alergije (krivo) - mnoge takve alergije su zapravo netolerancija na određenu hranu. Prave alergije se pojavljuju kada imunološki sustav određenu hranu zamijeni za toksin, stoga proizvodi antitijela za obranu što uzrokuje simptome poput vrućice, oticanja i probavnih smetnji. Netolerancija na hranu ne uključuje imunološki sustav. Netolerancija na laktozu, koju uzrokuje deficit određenih enzima, tipičan je primjer. Generalno, netolerancija na hranu je manje opasna od alergija.

Pileća juha ublažava prehladu (točno) - iza ovog tradicionalnog lijeka stoji znanost. Naime, kada su znanstvenici testirali pileću juhu, otkrili su da reducira upale i kongestiju koje uzrokuju agenti imunolološkog sustava po imenu neutrofili.

>> Dobra i loša hrana za vaše zdravlje

Aluminijsko posuđe uzrokuje Alzheimerovu bolest (krivo) - laboratorijske životinje razvile su simptome demencije nakon izlaganja većim količinama aluminija. Mozgovi nekih pacijenata koji pate od ove bolesti imaju neobično velike količine metala. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da sićušne količine aluminija, koji se prenose s tava i lonaca na hranu tijekom kuhanja, uzrokuju Alzheimerovu bolest ili bilo kakvo drugo oštećenje mozga.

Laneno ulje dobro je kao i riblje (krivo) - riblje ulje je korisno zbog omega-3 masnih kiselina, posebno tipova DHA i EPA, koje štite mozak i srce, spriječavaju krvne ugruške, hrane moždane stanice itd. Laneno ulje također sadrži omega-3, ali drugačijeg tipa, ALA. Tijelo pretvara ovaj tip u DHA i EPA, ali ne baš vrlo efikasno.

Jedenje kasno navečer deblja (krivo) - računica je vrlo jednostavna. Neće vas udebljati vrijeme kada unosite hranu, već količina kalorija koju unesete.

05.08.2010. 21:07:09
Novi komentar
nužno
nužno