« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PROMJENA

Omega-3 masne kiseline nemaju utjecaja na zdravlje?

Prilično šokantne rezultate istraživanja predstavili su grčki znanstvenici koji pobijaju sve do sada izrečeno o omega-3 masnim kiselinama

Cijela industrija ni zbog čega?
Cijela industrija ni zbog čega? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

smrtnost

,

srčane bolesti

,

omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline jedan su od najčešće spominjanih spojeva koji, prema dosadašnjim tvrdnjama, imaju odličan utjecaj na naše zdravlje. Pripisuje im se zaštita srca i regulacija tlaka zbog utjecaja na količinu triglicerida u krvi.

U međuvremenu se razvila cijela industrija proizvoda obogaćenih omega-3 masnim kiselinama, od kapsula i ostalih dodataka prehrani preko margarina, ulja i ostalih masnoća koje koristimo u kuhinji.

No, grčki znanstvenici sa Sveučilišta Janjina predstavili su analizu kliničkih ispitivanja koja su provedena na gotovo 70 tisuća ljudi u kojoj se ne slažu s dosadašnjim tvrdnjama o blagotvornom utjecaju omega-3 masnih kiselina, proglašavajući ih potpuno neučinkovitim za sve navedeno.

Glavni izvor omega-3 masnih kiselina je riba poput sardina i lososa, što se i dalje preporučuje kao zdrav obrok koji bi trebao zamijeniti meso. No, ovo nije prvi glas koji tvrdi da omega-3 masne kiseline nemaju učinka na smrtnost i srčane bolesti, jer su ove godine i znanstvenici iz Južne Koreje objavili rezultate istraživanja na 20 tisuća ljudi tvrdeći isto.

Pratite Metro portal na Facebooku Twitteru.

13.09.2012. 09:10:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ivica marica
    13.09.2012. 17:25
    20000 ljudi u Koreji jede jako puno soli odnosno slanu hranu pa zato imaju problema sa srcem, zilama i tlakom.
Novi komentar
nužno
nužno