« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ZANIMLJIVO

Odrasli obolijevaju od gripe svakih 5 godina

Odrasle osobe prosječno obole od gripe svakih 5 godina, dok je kod djece taj interval učestaliji, pa obolijevaju svake dvije godine

Odrasle gripa napada rjeđe nego djecu
Odrasle gripa napada rjeđe nego djecu (Shutterstock)
Više o

djeca

,

gripa

,

odrasli

Odrasli ljudi obolijevaju od gripe svakih pet godina, pokazalo je zanimljivo istraživanje koje su britanski znanstvenici proveli u Kini, a sada pokreću slično testiranje u Velikoj Britaniji kako bi provjerili jesu li rezultati univerzalni.

Ovo je prvi put da se provodi istraživanje tog tipa kojim se treba utvrditi koliko je česta zaraza gripom, a u istraživanju su testirani uzorci krvi kineskih dobrovoljaca starih od 7 do 81 godine. 

Prikupljanje takvih podataka, koje dosad nije rađeno, pomoglo bi stručnjacima da bolje razumiju tko je izložen riziku infekcije i koliko često, te način i brzinu širenja bolesti u zajednici.

Znanstvenici su testirali krv na 9 najčešćih sojeva virusa gripe koji su kružili svijetom između 1968. i 2009. Radi se o sojevima virusa gripe tipa A koji su se širili Europom i SAD-om.

Otkrili su da su djeca gripu dobijala prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama, što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama.

Od 30. godine života gripa bi se pojavljivala prosječno 2 puta u 10 godina, što je rjeđe nego se vjerovalo.

05.03.2015. 19:05:00
Novi komentar
nužno
nužno