objavljeno 05.03.2015. 19:05:00
ZANIMLJIVO

Odrasli obolijevaju od gripe svakih 5 godina

Odrasle osobe prosječno obole od gripe svakih 5 godina, dok je kod djece taj interval učestaliji, pa obolijevaju svake dvije godine

Odrasle gripa napada rjeđe nego djecu
Odrasle gripa napada rjeđe nego djecu (Shutterstock)

Odrasli ljudi obolijevaju od gripe svakih pet godina, pokazalo je zanimljivo istraživanje koje su britanski znanstvenici proveli u Kini, a sada pokreću slično testiranje u Velikoj Britaniji kako bi provjerili jesu li rezultati univerzalni.

Ovo je prvi put da se provodi istraživanje tog tipa kojim se treba utvrditi koliko je česta zaraza gripom, a u istraživanju su testirani uzorci krvi kineskih dobrovoljaca starih od 7 do 81 godine. 

Prikupljanje takvih podataka, koje dosad nije rađeno, pomoglo bi stručnjacima da bolje razumiju tko je izložen riziku infekcije i koliko često, te način i brzinu širenja bolesti u zajednici.

Znanstvenici su testirali krv na 9 najčešćih sojeva virusa gripe koji su kružili svijetom između 1968. i 2009. Radi se o sojevima virusa gripe tipa A koji su se širili Europom i SAD-om.

Otkrili su da su djeca gripu dobijala prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama, što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama.

Od 30. godine života gripa bi se pojavljivala prosječno 2 puta u 10 godina, što je rjeđe nego se vjerovalo.

05.03.2015. 19:05:00
http://m.metro-portal.hr/odrasli-obolijevaju-od-gripe-svakih-5-godina/90415/