« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
MLJAC

Odaberite čokoladu za sebe

Čokolada već neko vrijeme nije na listi namirnica koje treba izbjegavati, štoviše, visoko je na listama poželjnih, no treba znati odabrati ...

Koja je vaša?
Koja je vaša? (Arhiva)
Više o

čokolada

,

bijela čokolada

,

mliječna čokolada

,

tamna čokolada

Čokolada je oduvijek omiljen zalogaj, a kako je u zadnje vrijeme proglašena i superhranom po mišljenju nekih nutricionista, jede se sve više. No, ipak, koristi za tijelo variraju od vrste do vrste, zbog čega smo odlučili pobliže vam objasniti karakteristike svake od njih.

Bijela čokolada - uglavnom je marketinški trik i najlošiji izbor zbog toga što u sebi ne sadrži niti gram kakaa. Štoviše, nutritivna joj je vrijednost toliko loša da se u najboljem slučaju možete nadati maloj količini kalcija. Izbjegavati.

Mliječna čokolada - sadrži znatno manju količinu flavonola (sastojak koji snižava krvi tlak, širi krvne žile i povećava mentalnu aritmetiku), zbog čega je lošiji izbor od tamnih čokolada. Najbolji nutritivni učinak imaju mliječne čokolade sa srednje visokim udjelom kakaa (oko 40) posto, po mogućnosti punjene orašastim plodovima ili sušenim voćem, za maksimalni učinak

Tamna čokolada - tamno smeđe boje, gorkaste su čokolade s visokim udjelom kakaa standard zdravih čokolada koje svoje mjesto mogu pronaći i kod najradikalnijih režima prehrane. Unatoč tomu što postoje i čokolade s udjelom kakaa od 99 posto, većini ljudi najukusnije su one sa 70 do 80. Pri kupovini tamne čokolade dobro pripazite da se radi o proizvodu temeljenom na kakaovom maslacu, a ne kukuruznom sirupu, koji je pravi ubojica vaše vitke linije. 

Uglavnom - mljac!!!

26.04.2016. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno