« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
ZAPAMTITE!

Obilan doručak poboljšava skidanje kilograma

S druge strane, niskokalorični doručak povećava apetit, posebno kada su u pitanju slatkiši

Samo navalite
Samo navalite (Arhiva)
Više o

doručak

,

mršavljenje

,

obilan doručak

Ako za doručak imate obilan obrok mogli biste sagorjeti duplo više kalorija nego da takav obrok ostavite za večeru. To bi moglo biti ključno za gubitak kilograma, a da pritom održite stalnu razinu šećera u krvi, rekli su istraživači sa Univerziteta Libek u Nemačkoj.

Njihova studija otkrila je da obilan doručak ubrzava metaboličke procese u organizmu dijetom inducirane termogeneze (DIT).

DIT se odnosi na broj kalorija koje tijelo potroši da bi se zagrijalo i probavilo hranu. To je zapravo proces zagrijavanja tijela da bi podržalo probavljanje i kolanje krvi tijekom jela.

Pokazalo se da je dvostruko veći učinak kod osoba koje jedu za doručak kaloričniju hranu nego za večeru. S druge strane, "niskokalorični doručak povećava apetit, posebno kada su u pitanju slatkiši", istaknuli su istraživači.

Otkrića objavljena u časopisu "Clinical Endocrinology and Metabolism" zasnovana su na laboratorijskom eksperimentu u kojem je sudjelovalo 16 muškaraca.

Jedan dan konzumirali su niskokaloričan i visokokaloričan doručak i večeru, a drugi dan obrnuto.

DIT je bio 2,5 puta veći kada su jeli visokokalorični obrok ujutro. Različita vremena uzimanja obroka utječu na to koliko kalorija će tijelo koristiti da bi to učinilo.

Studija je također pokazala da su povećane koncentracije šećera u krvi i inzulina, izazvane konzumiranjem hrane, manje nakon doručka nego nakon večere.

Rezultati su također pokazali da oni koji štede sve svoje kalorije za kraj dana, mogli bi se suočiti s posljedicama jer više pojedu.

Istraživanje dokazuje da je najbolji način gubitka kilograma jesti najveći obrok ujutra, a najmanji navečer.

"Ako jedete više za doručak nego za večeru možete sprečiti pretilost i visoku razinu šećera u krvi", kaže dr.
Juliane Richter, neurobiologinja sa Sveučilišta Lübeck.

I pretilost i visok šećer u krvi mogu dovesti do mnoštva problema opasnosnih po život, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, pa i karcinom.

Prethodna istraživanja pokazala su da je DIT niži kod ljudi koji imaju problem sa pretilošću. To se smatra mjerilom koliko dobro funkcionira naš metabolizam. DIT se može razlikovati u ovisno o obroku i obično je sporiji navečer i tijekom noći.

Studija iz 2017. godine u koju je bilo uključeno preko 50.000 odraslih, je otkrila da je obilan doručak, srednji ručak i manja količina hrane za večeru dovela do nižih BMI, odnosno nižih indeksa tjelesne mase.

Američki i češki nutricionisti pratili su sudionike sedam godina i otkrili su da je to što su imali najveći obrok ujutro bila jedna od najefikasnijih strategija za sprečavanje pretilosti na duže staze.

Profesorica Daniela Jakubovic je, kao autorica jedne studije, otkrila da je konzumiranje čokolade ujutru, kada je naš metabolizam najbrži, sprečilo potrebu za slatkim kasnije tijekom dana.

22.02.2020. 11:16:09
Novi komentar
nužno
nužno