« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
NJEMAČKA PODUPIRE GRUZIJU

Novi šamar Rusiji

Njemačka kancelarka izjavila u Tbilisiju da će Gruzija biti članica NATO saveza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Angela Merkel

,

rat u Gruziji

,

mihael saakašvili

Angela Merkel rekla je gruzijskom predsjedniku Saakašviliju da je cjelovitost Gruzije neupitna, što znači da Njemačka stoji na gruzijskoj strani po pitanju Južne Osetije i Abhazije, odmetnutih pokrajina koje podržava Rusija.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak nakon sastanka s domaćinom, predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, Merkel je rekla da je teritorijalna cjelovitost Gruzije neupitna i da se njezine granice moraju poštovati.

Porukom o početku procesa za ulazak Gruzije u NATO, Merkel je naznačila da je Njemačka, dosad nesklona preuranjenom ulasku bivše sovjetske republike u zapadni savez, spremna promijeniti stajalište i podržati prijedlog da se Gruziji uruči službeni poziv već na sastanku u prosincu.

"Gruzija će biti članica NATO-a, ako to ona želi, a ona to želi", citira agencija AFP kancelarkinu izjavu novinarima. Pitanje pristupa Gruzije Akcijskom planu (MAP), a to znači dobivanje statusa kandidata, bit će na dnevnom redu u prosincu na sastanku zemalja članica Saveza.

Moskva, koja je agresijom na Gruziju odgovorila na pokušaj Tbilisija da opet uspostavi suverenitet nad svojom odmetnutom pokrajinom Južnom Osetijom, protivi se širenju NATO-a do granica s Rusijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Saakašvili je zatražio da međunarodne organizacije nadziru povlačenje ruskih vojnika iz Gruzije. "Treba nam trenutačno povlačenje, treba nam provjera povlačenja i prekida vatre, najbolje iz Europske unije i OESS-a", rekao je Saakašvili.

U Gruziji Ima oko 2.000 ruskih tenkova, rekao je Saakašvili i naglasio kako u njegovoj zemlji "ne smije biti ruskih snaga". (HINA/METRO)

17.08.2008. 20:35:14
Novi komentar
nužno
nužno