« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Svijet u kratkim crtama

Fotografija vijesti
Više o

Bolivija

,

Pakistan

,

Pervez Musharraf

,

Zimbabve

,

Robert Mugabe

,

Tajland

,

Evo Morales

,

Thaksin

Zimbabve nije na prodaju!

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe za vrijeme pregovora s oporbenim čelnicima u ponedjeljak je pred novinarima uzviknuo: ‘Nemojmo zemlju dati neprijatelju!’ Ova predstava za javnost grub je pritisak na tijek pregovora jer je ponovio stare optužbe kako je cijela oporba marioneta bivšeg britanskog kolonizatora. Na čelu države već je 28 godina, ali još ne želi u ‘zasluženu’ mirovinu.

General želi ostati predsjednik

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf poručio je u ponedjeljak kako ‘nema razloga da podnese ostavku’. Vladajuća koalicija prošlog je tjedna najavila pokretanje opoziva. Musharraf je prošle godine u sličnoj situaciji proglasio izvanredno stanje i suspendirao Ustav, ali sada bi takav scenarij mogao dovesti do nekontroliranog nasilja.

Nastavlja se nacionalizacija

Bolivijski predsjednik Evo Morales preživio je nedjeljni referendum o svojem opozivu, dobivši više od 60 posto glasova. Nakon objave rezultata najavio je kako ‘nastavlja s vraćanjem prirodnih resursa, nacionalizacijom i preuzimanjem tvrtki’. Desnica je time doživjela težak poraz.

Bivši premijer u egzilu

Thaksin Shinawatra, bivši tajlandski premijer, otišao je u Peking na otvaranje Olimpijskih igara, ali u zemlju se više nije vratio. Poručio je da će ostati u egzilu u Velikoj Britaniji i da se neće vratiti kako bi odgovarao na optužbe za korupciju, zbog čega je Vrhovni sud izdao nalog za uhićenjem njega i supruge. U tajlandskim bankama zamrznuto mu je više od dvije milijarde američkih dolara.

14.08.2008. 23:10:20
Novi komentar
nužno
nužno