objavljeno 17.08.2008. 20:35:14
NJEMAČKA PODUPIRE GRUZIJU

Novi šamar Rusiji

Njemačka kancelarka izjavila u Tbilisiju da će Gruzija biti članica NATO saveza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Angela Merkel rekla je gruzijskom predsjedniku Saakašviliju da je cjelovitost Gruzije neupitna, što znači da Njemačka stoji na gruzijskoj strani po pitanju Južne Osetije i Abhazije, odmetnutih pokrajina koje podržava Rusija.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak nakon sastanka s domaćinom, predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, Merkel je rekla da je teritorijalna cjelovitost Gruzije neupitna i da se njezine granice moraju poštovati.

Porukom o početku procesa za ulazak Gruzije u NATO, Merkel je naznačila da je Njemačka, dosad nesklona preuranjenom ulasku bivše sovjetske republike u zapadni savez, spremna promijeniti stajalište i podržati prijedlog da se Gruziji uruči službeni poziv već na sastanku u prosincu.

"Gruzija će biti članica NATO-a, ako to ona želi, a ona to želi", citira agencija AFP kancelarkinu izjavu novinarima. Pitanje pristupa Gruzije Akcijskom planu (MAP), a to znači dobivanje statusa kandidata, bit će na dnevnom redu u prosincu na sastanku zemalja članica Saveza.

Moskva, koja je agresijom na Gruziju odgovorila na pokušaj Tbilisija da opet uspostavi suverenitet nad svojom odmetnutom pokrajinom Južnom Osetijom, protivi se širenju NATO-a do granica s Rusijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Saakašvili je zatražio da međunarodne organizacije nadziru povlačenje ruskih vojnika iz Gruzije. "Treba nam trenutačno povlačenje, treba nam provjera povlačenja i prekida vatre, najbolje iz Europske unije i OESS-a", rekao je Saakašvili.

U Gruziji Ima oko 2.000 ruskih tenkova, rekao je Saakašvili i naglasio kako u njegovoj zemlji "ne smije biti ruskih snaga". (HINA/METRO)

17.08.2008. 20:35:14
http://m.metro-portal.hr/novi-samar-rusiji/10913/