« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Napreduju pregovori u Zimbabveu

Podjela vlasti između Roberta Mugabea i oporbe kreću se prema rješenju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (REUTERS)
Više o

Zimbabve

,

Robert Mugabe

,

Morgan Tsvangirai

Razgovori o podjeli vlasti u Zimbabveu vrlo dobro napreduju, rekao je u nedjelju oporbeni vođa Morgan Tsvangirai i pobudio nade u okončanje duge poslijeizborne političke krize u toj afričkoj zemlji.

Pregovori "dobro napreduju", rekao je u nedjelju Tsvangirai novinarima koji prate drugi i završni dan summita Zajednice razvoja južne Afrike (SADC), koja okuplja 14 zemalja južne Afrike, a na temu krize u Zimbabveu.

Pregovori o Zimbabveu počeli su nakon što je Mugabe u lipnju opet pobijedio na predsjedničkim izborima na kojima nije imao protukandidata, jer ih je Tsvangirai bojkotirao zbog stalnih napada vlasti na svoje pristaše.

Pokret za demokratske promjene (MDC), kojemu je na čelu Tsvangirai, treba uz vladajuću stranku ZANU-PF i uz posredovanje južnoafričkih političara naći izlazak iz krize koja je Zimbabve dovela u katastrofalno gospodarsko stanje.

Prema izvorima na koje se poziva Reuters, južnoafrički čelnici pripremili su nacrt sporazuma o podjeli vlasti. Predloženim tekstom predsjednik Mugabe, koji vlada čvrstom rukom od 1980., otkako se zemlja oslobodila britanskog kolonijalizma, imao bi ograničene ovlasti i morao vlast dijeliti s Tsvangiraijem, koji bi postao premijer. (HINA/METRO)

17.08.2008. 20:42:40
Novi komentar
nužno
nužno