« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
STRAH U EUROPI

Većina Poljaka ipak želi raketni štit

Poljaci su se predomislili pa sada ipak žele zaštitu Amerikanaca. Vjerojatni su razlog zbivanja u Gruziji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

proturaketni štit

,

Robeert Gates

,

podrška građana

Više od polovice Poljaka sada je sklono postavljanju američkog proturaketnog štita u Poljskoj unatoč snažnom protivljenju Rusije, što svjedoči od promjeni mišljenja o tom pitanju, prema anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Do sada su prema svim ispitivanjima Poljaci bili protiv tog projekta kojem se Rusija već dugo protivi kao izravnoj prijetnji svojoj naconalnoj sigurnosti.

Prema istraživanju instituta GFK, izvedenom dan nakon zaključivanja sporazuma između Poljaka i Amerikanaca, 58 posto ispitanih odobrava odluku vlade i 37 posto joj se protivi, dok 5 posto nema stava o tom pitanju.

Anketa je provedena na uzorku od 500 osoba. Prije godinu dana plan postavljanja štita je izazivao protivljenje 56 posto Poljaka i podršku tek 28 posto ispitanih.

Čini se da je Gruzija uzdrmala Poljake, baš kao i nas, pa smo mi sada ipak za ulazak u NATO, a Poljaci žele zaštitu Amerikanaca. 

U četvrtak navečer je predsporazum o štitu parafiran u Varšavi nakon 15 mjeseci teških pregovora između Sjedinjenih Država i Poljske. Finalni sporazum će u srijedu u Varšavi potpisati američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Visoko rangirani ruski general rekao je prošloga tjedna kako poljsko-ruski dogovor izlaže teritorij Poljske mogućem vojnom udaru. Američki ministar obrane Robeert Gates u nedjelju je odbacio ruske prijetnje kao "praznu retoriku".

Sporazum je postignut zahvaljujući velikim ustupcima koje je američka vlada dala Varšavi.

Prema ispitivanju konzervativnog lista Rzceszpospolita, 45 posto Poljaka drže da štit povećava sigurnost Poljske, prema 30 posto koji su suprotnog mišljenja i 21 koji drže da američka postrojenja neće utjecati na sigurnost zemlje.

Tri četvrtine Poljaka drže da će taj sporazum pogoršati odnose Varšave i Moskve.

Sporazum o štitu omogućiti će SAD-u postavljanje na poljskom teritoriju do 2012. dva presretača koji u letu mogu uništiti balističke rakete dugog dometa.

Uz moćni radar koji će biti postavljen u Češkoj, štit će omogućiti zaštitu američkog teritorija od moguće prijetnje zemalja poput Irana, drži Washington.

18.08.2008. 14:46:15
Novi komentar
nužno
nužno