« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Sporazum Karadžića i Holbrooka izgorio?

Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević tvrdi da zaštitnički dokument više ne postoji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Radovan Karadžić

,

Richard Holbrooke

,

Daytonski sporazum

,

Goran Petronijević

Odvjetnik haaškog optuženika Radovana Karadžića Goran Petronijević u utorak je za beogradsku "Politiku" rekao da je u požaru izgorio originalni sporazum Holbrook-Milošević-Karadžić u kojemu, prema Karadžićevoj tvrdnji, Amerikanci haaškom optuženiku jamče da neće ići u Den Haag.

Možemo se samo pitati što li je u njemu pisalo kada je njegov pisani štit protiv progona imao preveliku cijenu da bi ostao sačuvan. 

"Dokument je na vrlo čudan način nestao iz arhive Ministarstva vanjskih poslova u Beogradu početkom 2001. godine", rekao je Petronijević i dodao kako je "tada priopćeno da je u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova tadašnje SR Jugoslavije izgorjela čajna kuhinja, a s njom dio arhive".

"Znam kakvi su propisi za čuvanje te arhive i znam da su poštovani: dakle, mogla je izgorjeti cijela zgrada, a da arhiva ostane sačuvana"Petronijević

Petronijević je rekao da je "lako pretpostaviti kome su dokumenti dani i kome je bilo u interesu da obrana njima ne raspolaže u trenutku kada se ruše Rezolucija UN 1244 i Daytonski sporazum te niječe postojanje sporazuma s Holbrookom".

Odvjetnik Petronijević je rekao da se za sada neće izjašnjavati o tome ima li Karadžić svoj primjerak sporazuma s Holbrookom.

Na pitanje novinara o torbi s laptopom koja je prije nekoliko dana pronađena na Batajničkoj cesti nadomak Beograda i za koju se sumnja da je Kardžićeva, Petronijević je rekao da "Karadžić sumnja jesu li vraćene diskete njegove ili je u pitanju podmetanje".

19.08.2008. 13:52:42
Novi komentar
nužno
nužno