« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SENESCENCIJA

Nova metoda ubijanja raka - starenje

Deaktivacijom određenog gena, stanice raka počinju starjeti, reducira se njihova dioba i sprječava daljnje širenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

starenje

,

Rak

,

tumor

,

liječenje

,

gen spk2

,

senescencija

Umjesto očajnih pokušaja da se stanice raka ubiju jakim lijekovima znanstvenici su pokušali pronaći neke druge, učinkovitije metode. I sad su na pragu velike senzacije. Naime, istraživači sa Harvardskog medicinskog fakulteta otkrili su molekularni način da ubrzaju starenje malignih stanica koje rezultira smrću raka.

Stanice raka brzo se šire i rastu jer se mogu beskonačno razdjeljivati bez da prolaze kroz normalan proces starenje koje se naziva senescencija. No, jedna studija provedena nad miševima pokazala je da se blokiranjem gena označenog kao Skp2 potiče proces starenja i zaustavlja dijeljenje stanica i rast raka.

Pier Paolo Pandolfi, stručnjak s bostonskog fakulteta, rekao je za časopis Nature kako bi ova saznanja mogla ponuditi nove strategije u borbi protiv raka. U studiji znanstvenici su koristili genetski modificirane miševe koji boluju od raka prostate. U nekima od njih deaktivirali su gen Skp2. Kod tih miševa tumori su se znatno slabije razvijali i bili su puno manji nego kod drugih miševa. Stanice su počele starjeti a reducirao se i proces njihove diobe.

Slične rezultate znanstvenici su dobili i nakon upotrebe lijeka koji blokira spomenuti gen na laboratorijskim kulturama stanica ljudskog raka prostate. Znanstvenici tvrde da je  ova metoda djeluje samo na stanice raka, a ne na ostale stanice u tijelu pa bi se stoga mogla koristiti u mukotrpnoj borbi i s ostalim malignim pojavama.

Kako kaže Pandolfi, „deaktivacijom ovoga gena lijekovima moći će se razviti proscenescentska preventivna terapija i tretmani za liječenje raka."

18.03.2010. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno