« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina

Nikada ne kuham po receptima

Gastronomad Rene Bakalović otkrio nam je zašto više voli pizzu više od sendviča, baklavu od rožate, koje jelo iz djetinjstva najviše pamti te što je najegzotičnije pojeo u životu

Fotografija vijesti
Više o

kuhanje

,

Rene Bakalović

,

hrvatska kuhinja

,

gastronomija

Za mlađe generacije, koje ne znaju da Rene Bakalović nije uvijek pričao o čarima hrvatske kuhinje i općenito dobre spize, potrebno je reći da iza najpoznatijeg hrvatskog gastronomada stoje godine pisanja po raznim novinskim redakcijama. Moje sjećanje, prije Globusa i Glorije, seže sve do famozne, ili bolje reći sada već kultne ‘ženske’ revije Svijet iz zlatnih osamdesetih. Iz današnje vizure, ‘Svijet’ je bio sve, samo ne revija za žene, prije ‘Start’ u mekom uvezu. Za taj minuli rad Rene će reći da je riječ bila o svaštarenju.

O svaštarenju bi se eventualno moglo govoriti ako se ima na umu da se Rene Bakalović (pro)našao u kuhinji i njezinim pričama, jer kad pronađeš ono što voliš, sve prije postaje manje bitno. Trenutno snima svoj novi projekt: Dnevnik gastronomada: od Beča do Istanbula’, a drugo izdanje Metro Gastra ukralo mu je malo vremena i postavilo nekoliko brzopoteznih pitanja.

Rađa li se netko kao gurman, ili se njime postaje?

- Rodi se pa radi na sebi.

Kako se dogodio vaš prelazak s ‘klasičnog’ novinarstva na specijalizirano, odnosno gastronomsko? 

- Davno sam počeo pisati i o gastronomiji, ali prošlo je dugo (previše) vremena dok nisam mogao pisati samo o toj temi.

Koje okuse i mirise nosite iz roditeljskog doma?

-Najstarija i najdublja su sjećanja na jela bake Mađarice Iren.

Najdraže jelo koje se kuhalo u vašem domu, u djetinjstvu?

- Tjestenina s mljevenim mesom, vrhnjem, paprom i mažuranom.

Je li bila presudna bakina ili mamina kuhinja?

- Bakina inicijacija, mamin logičan razvoj.

Koju namirnicu najviše volite, bez koje ne biste mogli?

- Špek.

Vaša top-lista pet naj namirnica?

- Špek, češnjak, maslinovo ulje, rajčice, grožđe.

Što najčešće kuhate i jedete kod kuće?

- Razne juhe.

Što je vaš specijalitet?

- Klasična teleća juha.

Mora li u svakom vašem obroku biti mesa?

Čak bih mogao biti vegetarijanac, uz dozvolu za špek.

Kuhate li za svoje prijatelje ili ih radije pozovete u restoran?

- Češće kuham ja.

Što nikako ne volite jesti?

- ‘Fusion’ kuhinju bez ideje.

Što prevladava u vašoj prehrani?

- Svježe voće i povrće.

Improvizirate li pri spravljanju jela?

- Nikada ne kuham po receptima.

Koja vam je najdraža svjetska kuhinja i zašto?

- Talijanska, zbog uvažavanja vrhunskih sezonskih namirnica i genijalne jednostavnosti recepata.

Najegzotičnija namirnica/jelo koju ste pojeli u životu?

- Skakavce aromatizirane pepperoncinima (ljutim papričicama).

Tri sastojka bez kojih ne možete zamisliti dobro jelo?

- Maslinovo ulje, morska sol i dobra voda.

Posljednji restoran u kojem ste pojeli jelo za pamćenje?

- Prženi smuđ na Dunavu u Beogradu, na splavi Vodenica, mjestu gdje se kuhar umiljava Saši Tijaniću.

Je li priča o zdravoj hrani pomalo precijenjena - trebaju li ipak užitak i osobne preferencije biti na prvome mjestu?

- Jelo bez užitka me ne zanima.

Prva asocijacija na prehrambene navike Hrvata?

- Janjetina.

Gube li puno oni koji su iz prehrane izbacili meso?

- Da.

Koja su trenutno najzanimljivija kuharska imena na hrvatskoj gastronomskoj sceni?

- Vjekoslav Pavić i Špiro Pavlić.

Je li teže ženama u svijetu vrhunske gastronomije?

- Ne, njihovo vrijeme dolazi.

Jesu li muškarci bolji kuhari?

- Samo drukčiji, nikako bolji.

Mislite da svako jelo mora biti novo iskustvo i novi doživljaj?

- Na neki način, da.

ILI - ILI

Škarpina ili srdela?

- Ako je tek ulovljena, onda srdela, inače škarpina.

Bijelo ili crno vino?

- Bila bi mi najveća tragedija da se moram odlučiti samo za bijelo ili crno.

Liker ili rakija?

- Rakija.

Viski ili pelinkovac?

- Pelinkovac, ali domaći.

Slatko ili slano?

- Slano pa slatko.

Riba ili janjetina?

- ??????

Povrtna ili mesna juha?

- Ljeti povrtna.

Baklava ili rožata?

- Baklava kada su na izbor beskrajne mediteranske i orijentalne varijacije.

Sendvič ili pizza?

- Pizza, ali vrhunska, što je u Hrvatskoj inače velika rijetkost.

Kulen ili pršut?

- Pršut, malo dalmatinski, malo istarski.

Vitaminski preparati ili hrana bogata vitaminima?

- Hrana bogata vitaminima, na nju tijelo još uvijek bolje reagira.

Piše: Piše: Iva Ćurić
27.07.2008. 13:05:00
Novi komentar
nužno
nužno