« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina
CELER JE ZAKON

Nervozu prije ispita rješavate hamburgerom? Razmislite dvaput

Istraživanje u Engleskoj pokazalo da zdrava hrana ima pozitivan učinak na pamćenje i ponašanje

Fotografija vijesti
Više o

zdrava prehrana

,

nezdrava hrana

,

pravilna prehrana

Istraživači su ostali zapanjeni kada su rezultati njihova istraživanja pokazali da su ocjene učenika u testovima naglo skočile čim su prehranu keksima, kolačima i hamburgerima zamjenili sa zdravim alternativama.

Gotovo 4,000 škola u Engleskoj sudjelovalo je u programu „Food For Life Partnership" (FFLP) koje je proveo tim sa Sveučilišta iz Zapadne Engleske koje se nalazi u Bristolu. Pokazalo se da je serviranje svježih i sezonskih namirnica umjesto štetnih hrane bogate zasićenim masnim kiselinama imalo gotovo trenutni učinak na poboljšanje njihovih intelektualnih sposobnosti te pozitivno utjecalo i na akademska postignuća i ponašanje.

Osim pozitivnog učinka zdrave hrane na učenje i rad mozga, za vrijeme istraživanja iskrsnula je i jedna neočekivana zanimljivost. Zbog boljih rezultata na ispitima i novostvorenog interesa za zdravu hranu, učenici su poboljšali i svoje prehrambene navike kod kuće i time utjecali i na navike svojih roditelja pri kupnji i pripremi hrane.

Pored same promjene prehrambenih navika, program je poticao učenike i na učenje u prirodi te posjete farmama gdje su učili o tome kako mogu uzgajati vlastitu hranu. Također, FFLP je organizirao i tečajeve kuhanja za učenike i roditelje, kako bi što bolje naučili koju hranu treba što više jesti, a koju izbjegavati.

Ova nova saznanja dolaze u vrijeme velikih novčanih rezova u školskom sustavu u Britaniji, a prehrambeni budžeti jedna su od prvih stvari koje će biti na udaru mjera štednje. Kada se još uzme u obzir i činjenica da je svako deseto dijete pretilo, a država nema novaca da se ozbiljnije pozabavi tim problemom, lekcije koje su ovi mladi ljudi naučili mogle bi im biti dugoročni zalog za zdraviji i kvalitetniji život.

05.06.2011. 14:23:00
Novi komentar
nužno
nužno