« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
MA DA?

Nemojte se žaliti, loše je za mozak

Nerijetko se stresa pokušavamo osloboditi žaljenjem na neke pobleme, koristeći to kao ispušni ventil, no i tu se pojavio problem

Manje žalopojki, zdraviji mozak
Manje žalopojki, zdraviji mozak (Arhiva)
Više o

stres

,

mozak

,

žaljenje

Stres je, na žalost, postao uobičajeni suputnik svima nama, a kako je već dokazano da smanjuje mozak trebalo bi ga se riješiti.

Nerijetko ga se pokušavamo osloboditi žaljenjem na neke pobleme, koristeći to kao ispušni ventil, no i tu se pojavio problem - naime, istraživači sa Stanforda su dokazali kako žaljenje negativno utječe na naš mozak.

Svi se vjerojatno vrlo često nađemo u situaciji da se na poslu žalimo na klijente, šefove ili kolege, a ta priča obično se i nastavlja kad dođemo kući. Ukratko - ako to radimo dulje od pola sata dnevno, nanosimo trajnu štetu svom mozgu.

Istraživanje provedeno magnetskom rezonancom pokazalo je da postoji veza između dugotrajnog stresa, izloženosti hormonima koji se tada stvaraju i smanjenja hipokampusa, dijela mozga zaduženog za učenje i snalaženje u prostoru. Uz to, hipokampus je dio mozga u kojem se stvaraju nova sjećanja.

Jedini način da spriječimo negativne posljedice jest da umjesto stalnog žaljenja nudimo rješenja situacija koje nas frustriraju - jednostavnije rečeno, treba se požaliti na problem, no kratko i krenuti u pozitivnom smjeru...

Pokušajte, dobro će vam doći!

08.05.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno