« Film
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
15.-29. OŽUJKA

Ne propustite ciklus iranskoga filma u Tuškancu

U središtu filmova su djeca ograničena normama društvene i obiteljske sredine

U središtu filmova Majida Majidija su djeca
U središtu filmova Majida Majidija su djeca (Getty Images)
Više o

Hrvatski filmski savez

,

kino Tuškanac

,

ciklus iranskog filma

,

majid majidi

U središtu ciklusa iranskog filma, koji će se održati od 15. do 29. ožujka u zagrebačkom kinu "Tuškanac", četiri su filma kultnog redatelja Majida Majidija, izvijestio je Hrvatski filmski savez koji organizira ciklus u suradnji s Iranskim kulturnim centrom.

Majid Majidi (Teheran, 1959.) prvi je iranski redatelj nominiran za prestižnu američku nagradu Oscar u kategoriji stranoga filma, i to s filmom "Djeca raja" (1997.). Taj film, priča o bratu i sestri koji zbog neimaštine naizmjence nose jedan par cipela, otvara ciklus.

Prikazat će se još njegovi filmovi "Otac" (1996.), o 14-godišnjaku koji se protivi majčinoj preudaji nakon smrti oca, "Boje raja" (1999.) o drami osjećajnog slijepog dječaka te "Baran" (2001.), romantična priča s gradilišta u Teheranu.

Po riječima filmske kritičarke Diane Nenadić, u središtu Majidijevih filmova su djeca, a on je kao redatelj prepoznao svoju misiju u ogoljivanju dječje želje natopljene melankolijom, koja je u strogo normiranoj kulturi i kinematografiji često služila za razotkrivanje ograničenja obiteljske ili društvene sredine.

Ciklus donosi još tri filma novije iranske produkcije. "Hayat" (2005.) Gholama Reze Ramezanija, priča o djevojčici koja se silno želi završiti školu tematski se nastavlja na Majidijeve filmove.

Filmovi "Leptir na vjetru" (2004.) Abbasa Rafeija i "Sasvim jednostavno" (2008.)" Seyyede Reze Mir-karimija se kroz priču o bivšoj zatvorenici, odnosno osamljenoj kućanici, bave položajem žene u iranskom društvu. (hina/metro-portal)

13.03.2010. 18:27:00
Novi komentar
nužno
nužno