« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
HOT!!

Ne pretjerujte s ljutom hranom

Osim što ima bolji okus, smatra se da začinjena hrana može pomoći i kod mršavljenja, bolesti srca, čak i depresije... no, nije to tako jednostavno...

Moglo bi biti problema ;)
Moglo bi biti problema ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

ljuta hrana

Ljuta hrana ne ide baš svima - ima dobar broj ljudi koji ne žele jesti nešto jako ljuto, a naravno da su u pravu - naime, uz sve ostalo, evo neke neugodne i štetne posljedice konzumiranja začinjene hrane za koje možda niste ranije čuli.

Akne i ekcem - kada začinjena hrana izazove upalu u crijevima, ponekad ta upala postaje vidljiva i na koži u obliku crvenila, akni ili čak ekcema", pojasnila je za Allure američka dermatologinja Rebecca Tung.

Glas - zdravstveni stručnjaci iz klinike Mayo upozoravaju da je konzumiranje prezačinjene hrane jedna od stvari koje mogu nadražiti grlo. Ako ste netko tko pati od gastroezofagealni refluksa (GERB), to može dovesti ne samo do povraćanja nego i do bolova, oteklina i promuklog glasa.

Laksativni učinak - konzumacija začinjene hrane jedan je od najčešćih krivaca za želučane tegobe i proljev. Prema jednoj znanstvenoj studiji, kapsaicin, ako se konzumira u izobilju, može izazvati iritaciju sluznice želuca. Prevelike količine kapsaicina, prema riječima ljudi u Healthlineu, mogu rezultirati "mučninom", "povraćanjem", "bolovima u trbuhu" i "gorući proljev". Stoga, ako otkrijete da ste pretjerano osjetljivi na začinjenu hranu, bilo bi dobro da je prestanete koristiti.

Nesanica - ako volite obrok bogat začinima, možda biste trebali ograničiti takav obrok na ručak. Začinjena i kisela hrana može izazvati žgaravicu, kažu zdravstveni stručnjaci iz WebMD-a. Vodeći stručnjaci ne preporučaju jesti začinjenu hranu prije spavanja jer ležanje zapravo može pogoršati nelagodno stanje.

Mjehurići i osip - američki liječnik Barry Green kaže i da jednostavan doticaj s nekom začinjenom hranom može biti potencijalno rizičan. "Začinjena hrana pobuđuje receptore u koži koji inače reagiraju na toplinu. Ti receptori su vlakna pomoću kojih osjećamo bol. Oni reagiraju na ekstremne temperature i intenzivne stimulacije, kao što su štipanje i rezanje. Također reagiraju i na određene kemijske čimbenike. Kada su ta vlakna stimulirana susptancom iz čili papričice, središnji živčani sustav može poslati dvosmislen živčani odgovor", pojasnio je za Scientific American.

01.04.2022. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.04.2022. 18:09
    Cili neeee;)
Novi komentar
nužno
nužno