« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina
KORISNA KORICA

Ne bacajte koru od voća - to je najvrjedniji dio

Donosimo vam nekoliko savjeta što učiniti s korom sezonskog voća - korisna je čak i dlakava korica kivija!

kora jabuke prirodni je antioksidans
Više o

voće

,

kako iskoristiti koru voća

,

zdravlje kora voća

Vaša baka je ipak imala pravo, jabuka na dan tjera doktora van, ali samo ako ju prije toga  ne gulite.

Istraživači su otkrili da kiselina koja održava koricu jabuke sjajnom daje mnogo više dobrobiti za zdravlje od unutrašnjosti  - od jačanja mišića do držanja kolesterola i šećera pod kontrolom.

Jabuke nisu jedino voće ili povrće koje ima korisnu koricu. Korice se mogu koristiti kao prirodni preparati za kožu pa čak i za visoki sjaj obuće!

Donosimo vam nekoliko sezonskih čuda  koje možete početi koristiti čim pročitate članak:

Breskva

Jedite koricu zbog bogatih nutritivnih vrijednosti ili trljajte njome lice kako biste dobili sjajnu kožu.

Bogata kalijem i vitaminom A, koji revitaliziraju i hidratiziraju kožu, breskvina kora popravit će vam imunološki sustav, izbaciti toksine iz tijela, smanjiti mogućnost tumora, srčanih bolesti i artritisa te čuvati vaše oči od katarakta.

Možete ju koristiti i kao brzinski lijek za kožu nakon naporne noći. Stavite malo šećera na unutarnju stranu korice i nježno istrljajte lice.

Limun i limeta

limunova korica odlična je za čišćenje

Oboje sadrže limunsku kiselinu pa ih se može koristiti kao odlično sredstvo za poliranje mesinga, bakra i drugih ne željeznih metala. Iscijedite malo soka po sodi bikarboni kako biste dobili još bolji učinak ili ostavite nekoliko komada korice u boci votke kako biste napravili mirisni osvježivač za kuću.

Dodate li koricu limuna u maslinovo ulje dodat ćete mu zanimljivu aromu, ali i oživjeti ulje koje predugo stoji..

Kako biste se riješili ružnih mirisa iz mikrovalne pećnice, stavite koricu limuna i ostatke limunovog soka (npr. nakon što ste radili kolač) u nepokrivenu posudu i kuhajte nekoliko minuta.

Naranča

kora naranče 20 puta je snažniji antioksidans od pulpe

Narančina korica puna je moćnih antioksidansa koji se zovu superflavonidi, a koji bitno utječu na smanjenje kolesterola.

Prema istraživanjima obavljenim u SAD-u antioksidanti koji se nalaze u kori 20 puta su jači od onih u iscijeđenom soku.

Dodajte naribanu koricu naranče u cvjetaču ili kolače kako biste ojačali jelo i dobili finu aromu. Najbolje je baciti cijelu koricu u sokovnik i uzeti sve što skriva ova bogata kora. Samo nemojte zaboraviti koru i dobro oprati prije nego ju miksate.

Banana

kora banane prirodni je pesticide

Iskoristite unutarnju stranu kore banane kako biste izglancali listove svog kućnog cvijeća. Ne samo da će sjati nego će biti i zaštićeno jer je kora banane prirodno gnojivo i pesticid.

Nestalo vam je kreme za cipele?

Kora od banane idealna je za visoki sjaj, samo nakon glancanja izbrišite papirnatim ubrusom.

Kora od banane sadrži puno kalija i antioksidansa koje održavaju kožu mekom i gipkom te joj omogućuje brzi oporavak. Ako imate kakvu ogrebotinu ili slično stavite na nju koru od banane, prije će zarasti.

Ako vas ugrize komarac, ova čudotvorna kora ublažit će vam svrab. Samo protrljajte ubodeno mjesto i to je to.

Koru možete i pojesti - samo ju prvo skuhajte ili smiksajte!

Zbog luteina kojeg je ova kora puna, konzumiranjem ove namirnice vaše oči bit će zaštićene od oštećenja uzrokovanih izlaganjem UV zrakama.

Skuhajte koru 10 minuta i popijte vodu ili jednostavno smiksajte ju u sokovniku i popijte sok.

Kivi

kora kivija sprječava razvoj bakterije E. coli

Dlakava korica kivija nije baš najukusniji obrok kojeg ste zamislili, ali ni ona nije za baciti.

Sadrži tri puta više antioksidansa nego unutrašnjost te djeluje kao snažno sredstvo protiv upala, alergija ali i tumora.

Također kora kivija je prirodni lijek protiv bakterija kao što su stafilokok i Escherichie coli. S obzirom na stanje u Europi, najbolje je zanemariti činjenicu da nismo ludi za dlakama. Iskoristite bananu kako biste prekrili okus. Sve zajedno smiksajte i popijte kao ukusni smoothie.

Šipak/nar

koru nara iskoristite kod stomačnih problema

Iskoristite mirisnu koru za potpuri. Izrežite komadiće, osušite ih i aranžirajte svoj mali mirisni kutak.

Imate li problema s proljevom, ili bolovima u trbuhu skuhajte koru šipka u vodi te dodajte štapić cimeta. Kad se ohladi popijte po malo tri puta na dan.

Kruška

Bacite li koricu ovog voća, bacili ste zbilja najkvalitetniji dio. Kora kruške bogata je vlaknima, vitaminima i nutritivnim vrijednostima koje daleko nadmašuju ono ispod nje.

Između ostalih kvalitetnih sastojaka istaknut ćemo flavonid floretin - tvar koja sprječava rast stanica tumora.

16.06.2011. 11:23:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    matea
    09.07.2011. 19:27
    za što je dobra kora lubenice? mislim na sve, i na njenu korist našem organizmu,ali i kako ju možemo iskoristiti za korist biljaka? hvala :)
  2. avatar
    vera
    17.03.2014. 12:21
    Kako upotrbljavati koru od voca npr. od jabuke kad se toliko prska ,isto tako breskve, pa agrumi su ili bojani ili kora tretirana jakim pesticidina zbog ocuvanja a i jos ako su prskani. . pa sve redom KAKO UPOTREBITI KORU VOCA KAD SU PUNI PESTICIDA
  3. avatar
    josip
    24.07.2015. 10:57
    sve je to prelijepo o koricama i moji roditelji i baka,od malena me ucili ˝,,JEDI KORICE VOĆA I POVRCA" -dobro je dok se docepam jabuka i drugog voca iz naših skoro napuštenih sela a to je sve rijeđe jer nestaju u trnju pa ih prije il kasnije iskrce i posiju monokulturu-npr;KURUZU, izauvijek zbogom malim oazicama seoskih voćnjaka-vrtova, malih cjelina bio raznolikosti gdje je: kosa, škare, pila i žićana ćetka bilo sve za održavanje. - No vratimo se temi , naime ja kupljeno voće i povrce operem, nekad namocim uz dodatak sode bikarbone ali češće samo spužvica u det.za rućno pranje suđa i istrljam spužvicom isperem pod tušem-jaćim naravno . E sad sam ,, NABASAO" na GENOX Profesional - i to tijekom potrage za najmanje štetnim sredstvom za tretman grozdova Kardinal-a (crni) zahvaćenim posljedicama pepelnice tj.pucanju bobica a potom truljenju-kvarenju cijelih grozdova . PRVO--dali postoji fitotoxićnost i na kojim biljkama? DRUGO--koliko bi trajalo aktivno djelovanje, pod uvjetom da ne padne kiša, pretpostavljam da prskanjem ostane film . TREĆE-- omjeri doziranj npr:grožđe na trsu-biljci , u kašeti-uskladišteno, paradajz na bijlci, te ukašeti, te slićno . ĆETVRTO-- nameće mi se pitanje što se događa sa pozitivnim-korisnjm bakterijama s kojima zivimo u simbiozi u okrouženju ili unosom putem vode ili npr. voca,povrća ili drugoe tretirane konzumacije u probavnom traktu pogotovo crijevima? PETO--dali korištenjem GENOX profesional-a koji u 99% eliminira KAKO SE NAVODI -dakle STERILIZIRA , možemo doći u situaciju smanjenja aktivnosti obrambenog sustava vlastitog organizma a pogotovo kod djece i eventualno dojenčadi kako posredno-putem mlijijeka tako i neposredno putem svježih voćnih kašica , - bolesnika, starijih osoba te drugih ? Na kraju ŠESTO zanima me gdje se mogu naci informacije o istraživanju i studiji o proizvodu koji mi djeluje predobar da bi bilo istinito ili pak da nema direktnih ili indirektnih posljedica ili rizika korištenja te ipak postoje li ograničenja i koja-kakva? -da bi primjenom,doziranjem, apstinencijom (koja ima ili nema krizu) i koju treba i koliko često koristiti?.-SVE U NAJBOLJOJ NAMJERI ZA OPĆE DOBRO s poštovanjem ! Josip
Novi komentar
nužno
nužno