« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
PRIKLJUČITE SE

Navike promijeni i zdravlje pokreni

U okviru javnozdravstvene kampanje ''Navike promijeni i zdravlje pokreni', Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" organizira u subotu, 11, travnja, planinarenje i druženje na Medvednici,

Svi na svježi zrak
Svi na svježi zrak (Shutterstock)
Više o

hodanje

,

šetnja

,

zdrave navike

,

Navike promijeni zdravlje pokreni

Na ugodnu šetnju od Medvedgrada do Doma Crvenog križa ponajprije su pozvani roditelji s djecom nižih razreda zagrebačkih osnovnih škola, čijoj su dobi prilagođene planirane aktivnosti. Naglasak će biti na druženju roditelja s djecom te usvajanju navika redovite tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane, rekao je u četvrtak Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pozvavši građane da se odazovu javnozdravstvenoj akciji.

Na stručnom skupu, održanom uoči subotnje akcije, Marina Kuzman iz "Štampara" upozorila je na posljednja istraživanja, po kojima su djeca u Hrvatskoj među najdebljom u Europi. "Iz godine u godinu u raste broj djece s prekomjernom tjelesnom masom i sve se više primičemo debljim nacijama u Europi", upozorila je Kuzman.

Kao efikasan čimbenik protiv pandemije pretilosti istaknula je barem jedan sat dnevno tjelesne aktivnosti za djecu i 150 minuta tjedno za odrasle. No, praksa u Hrvatskoj, rekla je, daleko odstupa od tih preporučenih vrijednosti, rekreativni sport je zanemaren, a poseban problem su djevojčica, kojih je u srednjoj školi samo 8% dovoljno tjelesno aktivno.

Subotnjim pohodom na Sljeme upozorit će se i na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji svih kroničnih nezaraznih bolesti, koje su u Hrvatskoj vodeći uzrok smrti, rekao je Danijel Jurakić s Kineziloškog fakulteta dodavši kako vježbanje smanjuje razinu kolesterola, poboljšava metabolizam glukoze, pojačava rad imunološkog sustava i rješava organizam kancerogenih agensa.

Tjelesno aktivne osobe imaju 21-29% manji rizik da obole od srčanih bolesti, 27% manji rizik za rak debelog crijeva, 22-29% manji rizik od moždanog udara, 12% manji rizik od raka dojke, 23% manji rizik za karcinom pluća i 31% manji rizik za dijabetes tipa 2. Osim toga, tjelesna aktivnost pomaže u prevenciji porasta tjelesne mase, redukciji viška kilograma i sprječavanju pretilnosti koja je povezana sa svim kroničnim bolestima, istaknuo je Jurakić.

Program subotnjeg planinarenja počet će između 8,30 i 9,30 sati okupljanjem sudionika kod crkve Svetog Mirka u Šestinama, gdje će biti organiziran prijevoz autobusima do Medvedgrada. Od 9,30 do 11 sati planirano je pješačenje od Medvedgrada do Doma Crvenog križa, uz dva odmorišta na kojima će biti poslužena okrjepa. Od 12 do 14 sati trajat će druženje na Sljemenu, a u Domu Crvenog križa svi planinari bit će počašćeni "zdravim ručkom", kojim će se promovirati pravilna prehrana pripremljena od zdravih namirnica. Najavljeni su i zanimljivi sportsko-rekreativno-zabavni sadržaji za djecu i roditelje - kreativne radionice, društvene i sportske igre.

Osim zabavnih sadržaja, sudionicima će se besplatno mjeriti krvni tlak, šećer i prisutnost kisika u krvi, a svoj dolazak na planinarenje najavili su i ministri Vedran Mornar i Siniša Varga s obiteljima.

Planinarenje Medvednicom organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar" i RTL televizija, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Crvenim križem Grada Zagreba, Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskom agencijom za hranu.

10.04.2015. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno