« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
SJAJNO!

Napokon lijek protiv pretilosti?

Lijek koji 'otima' sustav za reguliranje apetita može biti potencijelna prekretnica u liječenju pretilosti nakon istraživanja koje je pokazalo da bi mogao smanjiti tjelesnu težinu do 20 posto

Evo što vam treba...
Evo što vam treba... (Arhiva)
Više o

lijek protiv pretilosti

Više od trećine osoba koje su uzimale lijek semaglutid izgubilo više od petine tjelesne težine. Studija koja je obuhvatila gotovo 2000 osoba u 16 zemalja pokazala je i da je tri četvrtine onih koji su uzimali lijek izgubilo više od deset posto tjelesne težine.

Lijek se trenutno koristi u liječenju dijabetesa i djeluje tako da mijenja regulaciju apetita čime se smanjuje unos kalorija. Jedna od autorica istraživanja Rachel Batterham s University College London nazvala je studiju "velikom prekretnicom".

"Nijedan drugi lijek nije se približio ovome po ovoj razini gubitka težine - to je stvarno prekretnica", kaže Batterman.

"Prvi se put ljudi lijekovima može postići nešto što je bilo moguće samo operativnim zahvatima za gubitak težine".

Duane Mellor, dijetetičar s medicinskog fakulteta Aston u engleskom gradu Birminghamu kazao je za BBC da lijek predstavlja "korisnu opciju".

No, upozorio je da "gubitak težine mora pratiti i promjena života i da svaki lijek ili promjena u načinu života mogu biti praćeni potencijalnim rizicima i nuspojavama".

Istraživanje britanskih znanstvenika ukazalo je na utjecaj koje bi poboljšano liječenje pretilosti moglo imati na zdravstveni ishod niza bolesti od covida-19, preko srčanih bolesti i tipa dva dijabetesa do raka. "Taj lijek mogao bi imati velike implikacije na britansku zdravstvenu politiku u idućim godinama", dodaje Batterham.

Britanski zdravstveni stručnjaci podvukli su vezu raširene pretilosti i visoke smrtnosti tijekom epidemije koronavirusa. S više od 114 000 umrlih Britanija je među najpogođenijim europskim zemljama. Podaci iz istraživanja podneseni su regulatornom tijelu na odobravanje korištenja semaglutida kao lijeka za pretilost u Britaniji, Europskoj uniji i SAD-u.

20.03.2021. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno