« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
MA DA?

Najviše vas deblja - stres!

Kilogrami viška možda nisu posljedica prehrane ili manjka tjelovježbe već stresa, pokazalo je novo zanimljivo istraživanje

Stres razara zdravlje i - deblja!
Stres razara zdravlje i - deblja! (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

stres

,

kortizol

Višak kilograma muči velik broj ljudi, a prije nego što za to olako optužite nezdravu prehranu i nedostatak kretanja, pripazite na još jedan izuzetno važan faktor - stres.

Engleski istraživači usporedili su razinu stresa i tjelesnu težinu više od 2.500 žena i muškaraca starijih od 54 godine kako bi otkrili ima li stres veze s pretilošću. Studija, objavljena u časopisu Obesity, gledala je razine hormona stresa kortizola iz uvojaka kose prikupljenih od sudionika.

"Otkrili smo da je razina kortizola u kosi u uzajamnoj vezi sa širim strukom i većim indeksom tjelesne mase, to jest BMI", rekla je voditeljica studije Sarah Jacksons s University College London. "Ovi rezultati daju dokaze da je kroničan stres povezan s višom razinom pretilosti."

Kortizol je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda i otpušta ga u krvotok kad smo pod stresom.

Osim u suzbijanju upala i reguliranje krvnog tlaka, kortizol pomaže u i održavanju stabilne zalihe šećera u krvi te daje energiju u hitnim slučajevima.

"Kortizol opskrbljuje mozak glukozom kako bi se mogli nositi sa stresnim događajima", rekla je Jacksons, a prenosi CNN. Također igra veliku ulogu u metabolizmu, sastavu tijela i akumulaciji masnog tkiva. 

Oslobađanje kortizola događa se nakon aktivacije receptora, gusto smješteni u masnom tkivu utrobe, koja okružuje naše organe, što može objasniti njegovu povezanost s debljanje i mršavljenjem.

Rezultati sugeriraju da je "kronična izloženost visokoj razini kortizola može igrati ulogu u održavanju pretilosti", ali pošto studija nije bila dužeg vijeka, nisu mogli utvrditi pravi uzrok i posljedicu.

Moguće je i da je, na primjer, društvena stigma s kojom se susreću pretili ljudi krivac za mentalni stres te samim time i veću razinu kortizola. 

24.02.2017. 11:00:00
Novi komentar
nužno
nužno