« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
VJEČNA LJUBAV

Najtragičnije ljubavne priče u povijesti

Iako su literatura, filmovi i pjesme prepune izmišljenih tragičnih ljubavnih priča, dovoljno je samo malo zaviriti u povijesne knjige kako bismo pronašli one stvarne

Fotografija vijesti
Više o

Valentinovo

,

ljubav

,

Kleopatra

,

kraljica Viktorija

,

Taj Mahal

,

Marko Antonije

Dan zaljubljenih idealno je vrijeme da se prisjetimo kako je ljubav i u ovim teškim financijskim vremenima potpuno besplatna te provedemo kvalitetno vrijeme sa svojim partnerima i najbližima. S druge strane, ljubav nažalost nije uvijek divna i krasna.

Iako su literatura, filmovi i pjesme prepune izmišljenih tragičnih ljubavnih priča, dovoljno je samo malo zaviriti u povijesne knjige kako bismo pronašli stvarne priče, koje se po svojoj tragičnosti bez problema mogu nositi s najboljim Shakespearovim djelima.

Pođite s nama na kratki put kroz tragičnu romantičnu povijest.

Kleopatra i Marko Antonije


Čak i ukoliko ste cijelu osnovnu i srednju školu sjedili na ušima, teško nam je vjerovati da ne znate barem nešto o ovoj klasičnoj ljubavnoj tragediji. Egipatska kraljica i rimski vojskovođa upoznali su se 41. godine prije Krista na vrhuncu prevrtanja unutar Rimske republike. Koristeći se svim svojim ženskim čarima, Kleopatra je uspješno zavela Marka Antonija, kako u postelji, tako i na političkom planu, gdje su njihove vojske sklopile savez.

Nažalost, ovoj nesuđenoj ljubavnoj priči na kraj je stao budući car Oktavijan, koji je uspio uvjeriti rimski Senat kako je Marko Antonije željan moći, a da je njegova ljubavnica prava vještica. Nakon toga Oktavijanova vojska pobjeđuje udruženu vojsku dvoje ljubavnika, zbog čega se nesretni par odlučuje na samoubojstvo, kako ne bi bili uhvaćeni.

Šah Jahan i Mumtaz Mahal


Ovaj vam dvojac možda na prvu neće biti poznat, ali simbol njihove vječne ljubavi zasigurno hoće. Naime, nakon smrti svoje voljene supruge Mumtaz,  vladar Mogulskog carstva (prostor današnje Indije) odlučio joj je sagraditi veličanstveno posljednje počivalište, danas poznato kao Taj Mahal. Za taj mu je projekt trebalo čak 23 godine te nekoliko tisuća radnika i inženjera. Nakon što je i sam umro 1666. godine, Šah je pokopan pored svoje voljene supruge.

Ines de Castro i kralj Pedro


Zavodljiva Ines de Castro postala je dvorska dama (danas bi se to vjerojatno zvalo osobnom asistenticom) portugalskoj princezi Constanci 1340. godine i ubrzo joj preotela srce princa Pedra, nasljednika portugalskog trona. Nakon što je Constanca umrla 1349. godine, Pedro je pokušao učiniti Ines svojom zakonitom suprugom, budući da su već imali troje zajedničke djece, ali je intervenirao njegov otac, portugalski kralj, protjerujući Ines iz kraljevstva. Kad je uvidio da ni to neće biti dovoljno da spriječi Pedra u njegovom naumu, poslao je svoje ubojice da dovrše posao.

Kraljica Viktorija i princ Albert


Jedna od modernijih ljubavnih priča stara je tek nešto više od stoljeća i dolazi iz prilično neočekivane sredine - britanske kraljevske obitelji (na stranu ljubavne pustolovine sadašnjeg princa Charlesa, britanska kraljevska obitelj kroz povijest je, kad su ove stvari u pitanju, uglavnom bila iznimno dosadna).

Ljubav koju je kraljica Viktorija osjećala prema svom suprugu Albertu bila je jednako iskrena, kao što je i njena 63-godišnja vladavina bila duga, tvrde povjesničari. Princ Albert je umro 1861. godine, čak 40 godina prije svoje supruge, od čega se inače čvrsta kraljica godinama nije uspjela oporaviti.

Viktorija je do kraja života uglavnom preferirala crnu odjeću te je provela zadnjih nekoliko desetljeća života uglavnom povučena od svijeta. Nakon što je preminula 1901. godine, pokopana je uz supruga u zajedničkom mauzoleju, a iznad lijesa joj i dandanas piše: „Zbogom moj najdraži, konačno i ja mogu počivati s tobom, i u Kristu ćemo se zajedno uzdići."

14.02.2012. 19:37:00
Novi komentar
nužno
nužno