« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PRORICANJE BUDUĆNOSTI

Skeniranje mozga može otkriti budućnost vaše veze

Znanstvenici mogu pomoću magnetne rezonancije mozga otkriti znakove da li ćete kroz par godina biti u braku ili se pitati što je, dovraga, pošlo po zlu

Fotografija vijesti
Više o

brak

,

muškarci i žene

,

prekid veze

,

ljubavna veza

,

romantika

,

budućnost veze

,

znanstveni

Činjenicu da ste zaljubljeni možete skrivati od prijatelja i rodbine, no znanstvenici mogu prokljuviti vaše najintimnije osjećaje pomoću tehnologije. Dovoljno je da naprave magnetnu rezonanciju vaše glave i vaš mozak će izdati što osjećate prema nekome.

No, novo istraživanje sugerira da promatranje moždane aktivnosti za vrijeme zaljubljenosti može otkriti čak i budućnost vaše veze, odnosno da li ćete kroz nekoliko godina biti u braku ili ćete se pitati tko je kriv za ljubavni krah.

Kako bi vam podrobnije objasnili "proročansku" sposobnost znanstvenika, moramo se vratiti nekoliko godina u nazad u 2008. kada je dr. Xiaomeng Xu sa Sveučilišta Brown provela istraživanje nad 18 parova u početnom stadiju romantične ljubavi. Ispitanicima se pomoću magnetne rezonancije pratila moždana aktivnost dok su im pokazivane fotografije partnera. Kod svih je zabilježena pojačana aktivnost u centrima za motivaciju i nagradu, no postojale su suptilne razlike snimkama mozga.

Nakon 18 mjeseci, sredinom 2010. godine, eksperiment je ponovljen i znanstvenici su uočili iznenađujuće jaku povezanost između karakteristika iz prvotne snimke moždane aktivnosti i trenutnog ljubavnog statusa.

Znanstvenici su ove godine kontaktirali 12 parova i polovica ih je još uvijek u vezi. Unatoč maloj testnoj grupi uočena je dramatična razlika u moždanoj aktivnosti s početka veze između osoba koje su i dalje skupa te parova koji su prekinuli.

Među volonterima čija je zaljubljenost prerasla u dugotrajnu vezu, gledanje fotografije voljene osobe smanjila je aktivnost u dijelu mozga zaduženom za donošenje odluka, te također smanjenje aktivnosti u području zaduženom za ego, osjećaj sebstva.

Ove dvije aktivnosti mozga ukazuju da se za obećavajuću vezu ljudi moraju suzdržavati od prosuđivanja partnera, trebaju ga precjenjivati i tražiti pozitivne aspekte njegovih očiglednih mana. Također, za budućnost romantične veze važno je da se partnerove želje i potrebe stavljaju ispred vlastitih interesa.

15.02.2012. 14:13:40
Novi komentar
nužno
nužno