« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
ISPROBAJTE

Najbolji savjeti za detoksikaciju organizma

Vrijeme je za čišćenje organizma od svega što smo u njega natrpali tijekom blagdana, pa evo korisnih i jednostavnih savjeta koje nije teško primjeniti

Obavezno uključite barem dvije tople kupke
Obavezno uključite barem dvije tople kupke (Arhiva)
Više o

detoksikacija

,

savjeti

,

recepti

,

detoksikacijska dijeta

Detoksikacija je jedna od onih riječi koje se izgovaraju uz značajan pogled, kao da radite nešto nevjerojatno teško i komplicirano, a slušatelji klimaju glavama i izgledaju vrlo ozbiljno. No, zapravo se radi o prilično jednostavnom postupku koji svatko od nas može prilagoditi svojim potrebama, navikama i vremenu.

Kako znamo da nam je nužna detoksikacija? Jednostavno, osjećamo se umorno i tromo, ništa nam se ne da, kao da imamo uteg od deset kilograma na svakoj ruci i nozi, mozak nam ne radi ... zvuči poznato?

Brzi program detoksikacije donijet će i brze rezultate upravo uklanjajući navedene simptome, a držite ga se koliko možete, jedan ili pet dana, možda i cijeli tjedan.

Za početak, potrebno vam je puno tekućine kako biste toksine isprali iz sebe, pa primjenite onaj savjet o osam čaša dnevno i držite ga se čvrsto. Uz to, pijte zeleni čaj barem tri puta dnevno, jer će on svojim antioksidansima pomoći jetri da pročisti tijelo. Uz to, jedna šalica čaja od koprive pomoći će pročistiti krv.

Vodi možete dodati malo limuna u svaku čašu, i on je pun antioksidansa koji će uklanjati toksine nakupljene u vašem tijelu. 

Naravno, bilo bi sjajno kad biste tijekom detoksikacije prestali pušiti i kavu sveli na minimum od dvije šalice ujutro.

Odlučite se za trajanje detoksikacije i isplanirajte jelovnik u kojem neće biti mesa, već obilje svježeg povrća i voća, uz integralne žitarice kao doručak s dodatkom orašastih plodova. Ne kupujte gotove mješavine, već posebno zobene ili neke druge pahuljice i sami dodajte mljevene orahe i bademe. Kupovni su puni šećera, a upravo njega trebate izbaciti iz upotrebe tijekom detoksikacije, kao i bijelo brašno  - što znači da zaboravite na pekare tih nekoliko dana.

Jedite što više zelenog povrća - blitve, špinata, salata, jer ono čisti tijelo do kemijskih otrova koji se nakupljaju u organizmu. Salate neka obavezno sadrže kupus koji će u jetri aktivirati enzime potrebne za eliminaciju otrova. 

Brokulu jedite svaki dan, kuhanu na pari, jer ova superhrana također aktivira enzime potrebne za detoksikaciju, a listove ne bacajte nego ih umiješajte u salatu, oni imaju još više korisnih tvari od cvijeta. U salate dodajte bijeli luk, popularni češnjak koji će ojačati imunitet i zaštiti vaše zdravlje svojim antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem.

Od ulja koristite ona bogata omega-3 masnim kiselinama poput maslinovog, ulja lana ili konoplje, možda i najzdravijeg ulja na svijetu. 

Uz to, odredite vrijeme za šetnju, ako već ne možete otići na neko vježbanje ili se natjerati da to sami radite ujutro nakon buđenja. Neka traje najmanje 20 minuta, negdje u prirodi da se nadišete čistog zraka - disanjem izbacujemo najviše toksina iz tijela. 

Zaboravite na kasnonoćno gledanje televizije, snimite si kasne serije ako treba, i spavajte osam sati svake noći. Uz dvije tople kupke u tjedan dana, s mirisnim solima i eteričnim uljima, osjećat ćete se kao preporođeni, a izgledat ćete barem pet godina mlađe. 

Isplati se pokušati, slažete li se?

08.01.2014. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno