Najbolje voće na svijetu je...?
Vjerovali vi to ili ne, rajčice iliti paradajzi su zapravo voće, a pritom su i najbolje na svijetu
Dođete na plac i teško vam je odabrati koje voće i povrće kupiti? Ponuda na tržnicama i u trgovinama je bogata i šarena pa ne čudi da se mnogi pitaju što kupiti ako žele dobiti najveću vrijednost za svoj novac.
Nedavno smo se iznenadili kada je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata dobila je savršenih 100 od 100 bodova, ostavivši iza sebe kineski kupus, blitvu, ciklu i špinat.
Kada je riječ o voću, CDC kaže da je najzdravija rajčica. Botanički gledano, rajčice se smatraju voćem i dobile su ocjenu 20 na CDC-ovoj ljestvici, čime su se svrstale odmah iznad limuna.
Rajčice su prepune antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u obrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i da mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih kroničnih stanja.
Što rajčice čini tako hranjivima?
CDC-ova kategorizacija voća i povrća temelji se na količinama 17 hranjivih tvari u porciji od 100 kalorija. Rajčice su niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Rajčica teška 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata. Također je bogata likopenom, koji rajčicama daje crvenu boju.
"Konzumiranje rajčica i proizvoda na bazi rajčica može pomoći u zaštiti tijela od raka i bolesti srca", kaže dijetetičarka Sherri Berger te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry. Tada je otkriveno da konzumacija rajčice i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.
Rajčice su također bogate vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospješiti kombiniranjem rajčica sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.
Dakle, da ne duljimo - trk na plac po rajčice!
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar