« Žene
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
(NE)JEDNAKOST SPOLOVA

Najbolja i najgora mjesta na svijetu za biti žena

Znate li da u Kataru studira šest puta više žena nego muškaraca, a da Afganistanka ima 200 puta veću šansu da umre pri porodu, nego od bombe ili metka?

Fotografija vijesti
Više o

ženska prava

,

društvena nejednakost

,

muškarci i žene

,

ravnopravnost spolova

,

Međunarodni dan žena

,

spolna jednakost

Kad se više od polovice svjetskog stanovništva probudi u četvrtak - na 101. Međunarodni dan žena - odluka trebaju li proslaviti taj datum ili se prepustiti očajavanju neće biti nimalo laka.

Uz tek nekoliko rijetkih iznimki, velika većina narodnih skupština i parlamenata u svijetu još su uvijek pod snažnim muškim većinama, a stručnjaci smatraju kako će proći još najmanje pola stoljeća kako bi se ovaj trend preokrenuo u „naprednoj" i „civiliziranoj" Europskoj uniji. S druge strane, žena u Kataru ima šest puta veće šanse da ode na fakultet od svog muškog susjeda.

Iako je put do spolne jednakosti pred nama dug i neizvjestan, u čak 85 posto zemalja svijeta (realno) stanje ženskih prava bolje je od onoga prije šest godina, pokazala je studija Svjetskog ekonomskog foruma.

Britanski Independent on Sunday sastavio je listu najboljih i najgorih mjesta na svijetu za biti ženom, a mi vam prenosimo najzanimljivije od njih.

1. Najbolje mjesto za žene: Island

Kad se uzmu u obzir faktori poput politike, gospodarstva, zaposlenosti i zdravlja, Island je zemlja u kojoj je ravnopravnost žena i muškaraca na najvišoj razini na planetu. Najgora je zemlja po istim kriterijima Jemen, a najopasnija Afganistan.

2. Najbolje mjesto za političarke: Ruanda

Mnoge će ovaj podatak začuditi, ali Ruanda je trenutno jedina nacija na svijetu u kojoj žene čine većinu parlamentaraca, odnosno narodnih zastupnika. Najgora je situacija u S. Arabiji, Jemenu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu i Belizeu, u čijim parlamentima ne sjedi niti jedna jedina žena.

3. Najbolje mjesto za majke: Norveška

Norveška je u nedavnoj studiji proglašena najboljom zemljom za majčinstvo, budući da ima najrazvijeniji sustav prenatalne i postnatalne njege mame i bebe, što je rezultiralo i najmanjom stopom smrtnosti pri porodu. Najopasnija zemlja za majke na svijetu je Afganistan, gdje prosječna žena ima čak 200 puta veću šansu da umre pri porodu negoli od bombi ili metaka.

4. Najbolje mjesto za čitanje i pisanje: Lesoto

Ova mala južnoafrička kraljevina ima najveću razliku u stopi pismenosti između žena i muškaraca. Čitati i pisati zna gotovo 99 posto žena, naspram 83 posto muškaraca. Najgora zemlja za žensku pismenost je Etiopija, gdje svega 18 posto žena čita i piše, naspram 42 posto svojih sunarodnjaka.

5. Najbolje mjesto za šefice vlade: Sri Lanka

Demokratski izabrane predstavnice vladale su Sri Lankom 23 godine. Na popis zemalja sa ženom na čelu vlade 2009. godine uključila se i naša zemlja, dok primjerice zemlje poput Španjolske i Švedske nikad nisu imale premijerku.

6. Najbolje mjesto za šefice: Tajland

Tajland ima najveći udio žena na višim odlučujućim i izvršnim funkcijama u tvrtkama, 45 posto. Najnižu stopu među zapadnim demokratskim zemljama ima Japan, svega osam posto.

7. Najbolje mjesto za novinarke: Karibi

Karibi su regija s najvećim udjelom novinarki na televiziji, tiskanim medijima, radiju te internetskim portalima, gdje je čak 65 posto zaposlenih ženskog spola. Najgora regija je Afrika, gdje žene čine svega 30 posto novinara. Nažalost, ni Europa nije puno bolja, budući da je kod nas postotak tek 35 posto.

8. Najbolje mjesto za zaradu: Luksemburg

Luksemburg dijeli prvo mjesto s Norveškom kad su u pitanju plaće radnica naspram onih u muškaraca, koje prosječno zarađuju potpuno jednako za iste poslove kao i muški kolege. S druge strane, žene u S. Arabiji zarađuju prosječno 7000 dolara, naspram prosječnih 36.000 u muškaraca.

9. Najbolje mjesto za visoko obrazovanje: Katar

Kako smo već napisali u uvodu, na svakog visokoobrazovanog muškarca u Kataru dolazi čak šest žena. Nažalost, ovaj visoki udio fakultetski obrazovanih žena nije se na isti način prelio u realnu ekonomiju, gdje postoje velike nejednakosti u prihodima i pozicijama. Najgore mjesto na svijetu je afrički Čad, gdje se na fakultete upisuje četiri puta više muškaraca nego žena.

10. Najbolje mjesto za vozačice: Indija

Želite li se okušati u karijeri profesionalne vozačice taksija, autobusa ili kamiona, Indija, a posebice New Delhi najbolja su destinacija za vas, gdje se ova praksa već godinama aktivno stimulira i potiče. S druge strane, najgora zemlja na svijetu za vozačice svakako je S. Arabija, gdje je vožnja ženama zabranjena, a uhvaćene u prekršaju mogu dobiti i zatvorsku kaznu.

05.03.2012. 13:24:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kućna dostava Zagreb
    05.03.2012. 21:26
    Hoćemo poslat Jadranku u Ruandu?
Novi komentar
nužno
nužno