« Žene
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
RAT MEĐU PLAHTAMA

Bojno polje krevet: Što kad zbog partnera ne možete spavati

Većina parova vodi svakodnevne bitke među plahtama, a istraživanja pokazuju kako za više od polovice smetnji u spavanju možemo kriviti naše partnere

Fotografija vijesti
Više o

hrkanje

,

muškarci i žene

,

problemi sa spavanjem

,

problemi u vezi

Njegovog se hrkanja ne bi posramila ni pneumatska bušilica za beton, a njegovi su udarci u vaša koljena ravni onima pobješnjele deve?

Zbog hladnoće njezinih ruku i nogu (koje uvijek tura pod vaš pokrivač) imate osjećaj da ste legli u krevet sa komadom piletine iz hladnjaka, a unatoč svemu tome ona se neprestano žali kako joj je vruće?

Velika većina parova u većoj ili manjoj mjeri vodi svakodnevne bitke među plahtama zajedničkog kreveta, a istraživanja pokazuju kako za više od polovice smetnji u spavanju možemo kriviti naše partnere.

Budući da je miran i kvalitetan san jedan od najvažnijih preduvjeta zdravlja, vrlo je važno da učinite sve kako biste si ga osigurali. Ukoliko i vi patite od nesanice zbog nečega što vaš partner radi ili ne radi u krevetu, donosimo vam nekoliko dobrih ideja i rješenja.

Često prevrtanje

Prosječna osoba promjeni poziciju dvadesetak puta tijekom noći, a muškarci se okreću dvostruko češće nego žene. Osim većeg broja okretanja, muškarci su nerijetko i dvostruko teži od svojih partnerica, što partnerice na drugoj strani kreveta itekako osjećaju. Učestalost okretanja za vrijeme spavanja povećava se ukoliko osoba nije potpuno zdrava te boluje od astme ili bolova.

Što učiniti? Pijete li lijekove zbog nekog stanja koje vam ometa san, uzmite sat vremena prije odlaska u krevet. Radi li se pak o nesanici, partner koji ne može zaspati treba se ustati iz kreveta i čitati knjigu/gledati televiziju u drugoj sobi dok mu se opet ne počne spavati.

Česti odlasci na toalet

Potreba za odlaskom na toalet više od jednom tijekom spavanja zove se nokturija i od nje pati svaka treća odrasla osoba, a posebice oni starije dobi. U starijih se muškaraca uglavnom radi o tome da povećana prostata pritišće mjehur, dok je ovo stanje u žena povezano s inkontinencijom.

Žene su sklonije čestim odlascima na wc tijekom dana „za svaki slučaj", zbog čega može doći do slabljenja mišića mjehura, koji trebaju povremeno držati veće količine tekućine kako bi ostali u „formi".

Što učiniti? Vježbe za mjehur i vježbe mišića dna zdjelice, kao i potpuno suzdržavanje od kofeina. Konačno, ako se radi o ozbiljnijem problemu, obratite se liječniku za pomoć.

Mjesečarenje i noćne more

Istraživanja pokazuju kako sedam posto odraslih osoba redovito mjesečari. Unatoč tomu što se osoba koja hoda u snu neće sjećati toga, takve stvari mogu biti vrlo stresne za drugog partnera. Oko dva posto populacije pati od noćnih mora - snažnih doživljaja koje karakteriziraju golemi strah ili strava. Osobe koje imaju noćne more probudit će se uz vrisak, ali se uglavnom ničega neće sjećati ujutro.

Što učiniti? Apsolutno izbjegavati sve što narušava kvalitetu vašeg sna - alkohol, stres, nedovoljno odmora prije spavanja, često mijenjanje kreveta i prejedanje uoči odlaska u krevet. Mjesečarite li, obavezno zaključajte sva vrata u sobi, posebice ukoliko se nalazite u tuđoj kući ili hotelu. Osobu koja mjesečari nemojte buditi, već ju nježno vratite natrag u krevet.

Trzanje i udaranje

Nehotični udarac laktom u glavu puno je češća stvar nego biste mogli pomisliti. U velike većine ljudi mozak za vrijeme spavanja „isključuje" mišiće kako spavač ne bi ozlijedio samog sebe, ali taj sustav ne funkcionira kako bi trebao kod određenog dijela ljudi, posebice muškaraca starijih od 50 godina. Zbog toga su skloni potpuno nesvjesno udarati svoje partnerice za vrijeme sna rukama ili nogama, što zna biti vrlo neugodno i bolno.

Što učiniti? Obratite se liječniku. Snažno ritanje u snu može u rijetkim slučajevima biti znak buduće Parkinsonove bolesti. S druge strane, puno je vjerojatnije da se radi o nečem blažem, što je također situacije gdje vam liječnik može pomoći prepisivanjem lijekova za opuštanje mišića.

Razlike u navikama i osobnostima

Vaš partner voli čitati prije spavanja, a vi ne možete zaspati dok u sobi nije potpuni mrak? Vi volite spavati u dobro prozračenoj sobi, dok vaš partner ne može smisliti otvaranje prozora prije spavanja?

Unatoč tomu što se nekome može činiti da se ovdje radi o „tjeranju vode na svoj mlin", istraživanja pokazuju kako su različite spavačke navike vezane direktno za naše gene, zbog čega ih je gotovo nemoguće ozbiljnije promijeniti na duži rok.

Što učiniti? Pregovaranje je ključna stvar. Ukoliko vaš partner nije jutarnji tip osobe, naprosto se pomirite s time da ne možete voditi ozbiljne razgovore s njime u prvih pola sata nakon ustajanja, prije prave jutarnje kave.

Rat za poplun

Jedan od najčešćih uzroka sukoba na bračnim krevetima uglavnom je potaknut ženskim inzistiranjem da im je hladno. I potpuno su u pravu, tvrde stručnjaci. Naime, istraživanja su pokazala kako su muškarci puno manje osjetljivi na vanjsku temperaturu od žena, zbog čega im je nerijetko toplije. Isto tako, hormoni u ženskom tijelu uzrokuju češće promjene u stupnju ugode, zbog čega se muškarcima može činiti da žena ne može odlučiti je li joj hladno ili nije.

Što učiniti? Najzdravija sobna temperatura za spavanje je ona između 16 i 18 stupnjeva. Jednom kad se naviknete na nju, i vaše će se svađe za poplun značajno prorijediti.

Hrkanje i škripanje zubima

Stručnjaci vjeruju kako svaka deseta odrasla osoba ima problema sa škripanjem zubi u nekom dijelu svog života, a to se stanje u medicini naziva bruksizam. Škripanje zubima često je prava smetnja za san partneru, budući da proizvodi iznimno neugodan zvuk. Isto tako, više od jedne trećine odraslih osoba hrču za vrijeme sna, što u težim slučajevima može potpuno onemogućiti san partneru.

Što učiniti? Patite li od bruksizma, obratite se svom zubaru za pomoć, koji će vam u tom slučaju propisati udlagu za zube. Kad je hrkanje u pitanju, postoje kratkoročna i dugoročna rješenja. Svakako biste trebali obratiti se svom liječniku za savjet, budući da će on procijeniti što je najbolje u vašem slučaju. Bilo kako bilo, izbjegavanje alkohola i gubitak kilograma značajno će smanjiti učestalost hrkanja.

06.03.2012. 09:09:00
Novi komentar
nužno
nužno