« Žene
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZNANSTVENA ŠUŠKANJA

Može li zdrava ishrana spriječiti da zatrudnite

Studija koju su proveli američki istraživači sugerira da hrana bogata vlaknima snižava razinu hormona važnih za reprodukciju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

zdrava hrana

,

menstrualni ciklus

,

anovulacija

,

vlakna

Iako se čini neobičnim, pitanje je sasvim na mjestu: Može li zdrava ishrana omesti ženu u namjerama da zatrudni? Izgleda da je odgovor potvrdan, ako je suditi prema najnovijoj studiji koju su proveli američki znanstvenici nad 250 žena u dobi između 18 i 40 godina, a koja je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Prema rezultatima studije, kod žena koje konzumiraju namirnice bogate vlaknima, kao što su kruh od neprosijanog brašna ili tjestenina, vrlo lako može doći do poremećaja hormonalne ravnoteže; što više ovakve hrane žena jede to se više snižava razina hormona koji su važni za reprodukciju. Do zaključaka se došlo nakon dvogodišnjeg praćenja žena koje su u "najboljim godinama za trudnoću".

Otkrilo se, dakle, da razina hormona opada s većim unosom hrane pune vlaknima, ali i da dolazi do intenziviranje takozvane anovulacije. Anovulacija je neispuštanje jajašca do čega bi trebalo doći tijekom menstrualnog ciklusa žene. Poznato je da do anovulacije dolazi kad razina hormona opadne, na primjer, nakon napornog vježbanja, zbog tjeskobe ili stresa. No, ova studija prva je koja sugerira na "opasnosti" zdrave ishrane.

03.02.2010. 17:39:08
Novi komentar
nužno
nužno