« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
COOL

Mozak se može istrenirati na zdravu hranu

Iako je teško promijeniti prehrambene navike, znanstvenici tvrde da se mozak može naučiti voljeti i tražiti zdravu hranu

Istrenirajte mozak na zdravu hranu
Istrenirajte mozak na zdravu hranu (Shutterstock)
Više o

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

mozak

Mozak može naučiti voljeti zdravu hranu, kaže profesorica Susan B. Roberts s bostonskog sveučilišta, autorica studije čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nutrition & Diabetes.

Ključno je da se osobe s prekomjernom tjelesnom masom i one ovisne o hrani nikada ne dovedu u stanje gladi, te se ovisnost o hrani može na taj način izliječiti čak i kad je duboko ukorijenjena.

Znanstvenici su u studiju uključili 13 pacijenata s prekomjernom tjelesnom masom, od kojih ih je 8 bilo uključeno u posebni program za gubitak tjelesne mase.

Prepisan im je režim s visokim udjelom bjelančevina i niskim udjelom ugljikohidrata.

Ispitanici ni u jednom trenutku nisu smjeli biti gladni jer upravo u tim trenucima ovisnost preuzima stvar i nezdrava hrana postaje atraktivna.

Kada im je skeniran mozak nakon 6 mjeseci, pokazale su se promjene u centru za nagrađivanje i ovisnost, a rezultati su pokazali da se pojavila povećana želja za zdravom niskokaloričnom hranom.

Istovremeno, centar je pokazao smanjenu osjetljivost na nezdravu hranu s puno kalorija.

Iako stručnjaci smatraju da je vrlo teško promijeniti prehrambene navike i izgubiti tjelesnu masu jednom kada se ljudi "navuku" na nezdravu hranu, studija zaključuje da se mozak može naučiti tražiti i voljeti zdravu hranu.

03.09.2014. 11:30:00
Novi komentar
nužno
nužno