« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
biološko-tehnički pogled

Mobiteli utječu na mozak - kako?

Glavobolja, problemi s astmom, gubitak koncentracije samo su neki od simptoma primijećenih kod djece i mladih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

mobiteli

,

mozak

,

mobiteli i djeca

,

zdravlje mobiteli

Za sad jedini siguran podatak je da mobiteli imaju biološki utjecaj na naš mozak. Nije posve jasno uključuje li to i povećanje rizika od zdravstvenih komplikacija, no svakako se preporuča oprez pri uporabi mobitela i ostalih bežičnih aparata.

Jedna studija provedena na Sveučilištu Örebro iz Švicarske dokazala je da uporaba mobitela ima veze s proteinom u cerebrospinalnoj, odnosno moždanoj tekućini čiji je zadatak između ostalog i da štiti mozak od vanskih utjecaja. Uporaba bežičnih uređaja povećava količinu tog proteina (transtiretin) u krvi.

No, istraživači i dalje podvlače kako rezultate studije treba uzeti s oprezom. Još nije poznato je li povećanje količine tog proteina predstavlja opasnost po naše zdravlje. U svakom slučaju, dokazano je da mobiteli ipak imaju neki vid biološkog djelovanja na mozak koji, registrirajući signale bežičnih uređaja, proizvodi više transtiretina kako bi se obranio od stranog utjecaja.

Jedan dio studije usmjeren je bio na simptome koji se vežu uz djecu i adolescente nakon uporabe mobitela. Glavobolja, astma, loša koncentracije samo su neki od njih. No, i u tim slučajevima je još uvijek prerano donositi čvrste zaključke. Istraživači kažu kako je potrebno isključiti prisutnost drugih možebitnih čimbenika. U iščekivanju preciznijih rezultata utjecaja elektromagnetnih valova na mozak i općenito zdravlje čovjeka, svakako je preporučljivo ne pretjerivati s korištenjem wireless uređaja, a naročito mobitela.

13.11.2009. 10:09:40
Novi komentar
nužno
nužno