« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Nova nada

Testira se procedura ponovnog rasta grudi za žrtve masektomije

Znanstvenici su razvili revolucionarnu kiruršku metodu kojom bi se ženama, žrtvama raka dojke, omogućio ponovni rast grudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

rak dojke

,

grudi

,

masektomija

,

nova metoda

Testiranje procedure na ljudima, za koju se znanstvenici nadaju da bi mogla zamijeniti rekonstrukciju grudi i implantate, počet će za tri do šest mjeseci, obznanjeno je u Australiji. Vjerojatno će proći do tri godine prije nego se tehnika potpuno usavrši.

Procedura uključuje umetanje biorazgradive komore u grudi, koja odgovara njihovom prirodnom obliku, a unutar koje se možu razvijati masno tkivo.

˝Testiranje će uključiti 5 do 6 žena koje će demonstrirati činjenicu da tijelo može obnoviti masne stanice u grudima. Umjesto da imaju silikonske implantate ili kompliciranu operaciju, ugrađujemo im napravu koju smo razvili˝, objašnjava Phillip Marzella sa Kirurškog instituta Bernard O'Brien.

Prva testiranja uključivat će nerazgradivu biološku komoru. ˝Očekujemo da ćemo unutar dvije godine razviti biorazgradivu komoru koja će prirodno nestati kada se masno tkivo razvije˝, dodaje Marzella.

Klinički testovi na životinjama ohrabrili su istraživače da ih počnu provoditi i na ljudima. Slična tehnika primjenjivala se za mjehur, no ovo je prvi put da je ovakva procedura razvijena za grudi.

˝Nadamo se da ćemo istu tehniku moći primjenjivati i na drugim organima, dakle komoru koja štiti i sadrži stanice koje rastu dok ne obnove normalnu funkciju. Radi se o prilično velikom skoku u regenerativnoj kirurgiji i medicini˝, zaključuje Marzella.

12.11.2009. 14:16:39
Novi komentar
nužno
nužno