« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
univerzalni napitak

Djeca koja piju mlijeko nisu pretila

Nije važno o kakvom se mlijeku radi, važno je da ga se konzumira redovito i to ujutro ili tijekom dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dubravko Darabus/CROPIX)
Više o

zdravlje

,

mlijeko

,

kosti

,

vitamin D

,

pretila djeca

,

težina

Oko četiri kilograma manje imaju 8-godišnjaci koji redovito piju mlijeko za razliku od onih koji ga ne piju, zaključak je studije koju su proveli istraživači Sahlgrensak akademije Sveučilišta Göteborg iz Švedske. Istraživači su analizirali prehrambene navike, tjelesnu konstituciju pa čak i razinu minerala u kostima na 120 djece. Između ostalog, testirala se i krv.

Djeca su morala ispuniti i upitnike o tome što i koliko često jedu te navesti kako im izgledaju doručak, ručak i večera prototipičnog dana. Prvi očit rezultat pokazao se upravo u odnosu između tjelesne težine i konzumiranja mlijeka. Oni koji ga piju svakodnevno imaju i do četiri kilograma manje od ostalih vršnjaka. Za tu dob ta težina je od velikog značaja.

"Ipak, uzroke za to ne poznajemo", kaže Susanne Eriksson, voditeljica istraživanja. "Moguće je da djeca koja piju mlijeko asocijativno jedu i zdravu hranu poput povrća i voća; ostali koji ne piju mlijeko više konzumiraju gazirane sokove." Nije važno o kakvom se mlijeku radi, važno je da ga se konzumira redovito i to ujutro ili tijekom dana.

Eriksson naglašava kako se način prehrane usvaja od malih nogu i kasnije ga je teško promijeniti. Ona je proučavala djecu između četiri i osam godina starosti i otkrila da se s vremenom način prehrane ne mijenja znatno. Stoga je važno djecu naviknuti da odmalena piju mlijeko, ne samo radi održanja normalne tjelesne težine već i zbog zdravlja kostiju.

Inače, istraživači su otkrili i to da oko 62 posto djece ima manje vitamina D u krvi nego što bi trebalo. Istina, moguće je okriviti manjak izloženosti suncu; skandinavske zemlje nisu snažno osunčane.

03.12.2009. 17:37:23
Novi komentar
nužno
nužno