« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VRIJEDI POKUŠATI

Masažom protiv depresije

Brojna istraživanja pokazala su da masaža ima potencijalno značajne učinke na ublažavanje simptoma depresije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

depresija

,

terapija

,

masaža

,

masiranje

Masaža može ublažiti simptome depresije, tvrdi najnovija analiza medicinske literature. Autori analize, dr. Wen-Hsuan Hou i kolega sa Sveučilišta I-Shou iz Kaohsiunga u Tajvanu, uvjereni su da postoje čvrsti dokazi da terapija masažom ima pozitivnih učinaka na ljude koji se muče s depresijom. Depresija je općenito ozbiljan društveni i zdravstveni problem, a tretmani su često ili skupi ili nepravilni, smatra dr. Hou. Stručnjaci iz područja smatraju da masaža može ublažiti stres i napetost te imati pozitivne emocionalne učinke, ali njena uporaba kod pacijenata koji pate od depresije još uvijek je kontroverzna i ne postoje kvalitetna istraživanja koja bi poduprla njenu uspješnost kod 'depresivaca'.

S druge strane, dr. Hou je sa svojim timom nasumično odabrao nekoliko istraživanja koja su bila usmjerena na utjecaj terapije masažom na stanje depresivnih pacijenata. Izolirali su 17 istraživanja koja su uključivala 786 osoba. U njih 13 uspoređivalo se djelovanje masaže u odnosu na druge terapijske metode kao što su terapija kineskim travama, vježbe opuštanja, odmor, itd. U preostala četiri istraživanja upotrebljavala se samo masaža. Istraživači su koristili bojne metode procjenjivanja raspoloženja i razine depresivnosti.

Ukratko, sva su istraživanja pokazala da masaža ima „potencijalno značajne učinke na ublažavanje simptoma depresije", navodi se u izvješću objavljenom u časopisu American Journal of Psychiatry.Nije precizno navedeno je li dovoljno da osoba prođe normalnu terapiju masažom kako bi se učinci zadržali ili je neophodno nastaviti s njom. Postoje brojni načini na koje masaža može pomoći ljudima koji pate od depresije - smanjenjem stresa i povećanjem razine opuštenosti, stvaranjem vez između fizioterapeuta i pacijenta i omogućavanju tijelu da luči 'hormonu povjerenja' oksitocina. Krajnji je zaključak da je potrebno provesti još detaljnija i konkretnija istraživanja kako bi se potvrdile dosadašnje procjene.

31.03.2010. 16:10:00
Novi komentar
nužno
nužno