« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
OTKRIĆE

Marihuana potiče mršavljenje

Dva sastojka koja se nalaze u lišću kanabisa utječu na ubrzavanje metabolizma

Mršavljenje uz joint? Izgleda da može ...
Mršavljenje uz joint? Izgleda da može ... (Shutterstock)
Više o

kanabis

,

marihuana

,

mršavljenje

,

kolesterol

,

masnoće u krvi

,

metabolički sindrom

,

THCV

,

kanabidiol

Tvrtka GW Pharmaceuticals već je razvila jedan odobreni lijek protiv multiple skleroze na bazi kanabisa, Sativex, a kako imaju dozvolu države za uzgoj 20 tona kanabisa godišnje, ostalo im je materijala i za daljnja istraživanja.

Preliminarna testiranja na životinjama pokazala su da sastojci THCV i kanabidiol pomažu pri liječenju dijabetesa tipa 2 i smanjuju razinu kolesterola u krvi i masnoća u jetri.

Trenutno su u tijeku testiranja na 200 pacijenata s ciljem razvijanja lijeka protiv metaboličkog sindroma, koji se sastoji od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i debljine, uz veliki rizik od moždanog i srčanog udara.

Znanstvenici pokušavaju saznati kako bi ovaj lijek djelovao na raspodjelu masnoća i njihovu upotrebu u tijelu, kao i učinak na pacijente s dijagnosticiranim metaboličkim sindromom.

Kako poznavatelji kanabisa znaju, on obično izaziva glad nakon uporabe, no navedeni aktivni sastojci štite stanice koje luče inzulin, reguliraju razinu masnoća u krvi, a testovi na miševima su pokazali da ubrzavaju metabolizam.  

08.07.2012. 15:23:55
Novi komentar
nužno
nužno